Εντυπωσιακά φαινόμενα κοντά σε πύργους ψύξης θερμοηλεκτρικών και πυρηνικών εργοστασίων

Στην παραπάνω φωτογραφία της Hana Podrazk διακρίνεται ο πυρηνικός σταθμός Dukovany στη Τσεχία, στον οποίον οφείλεται η δημιουργία νεφώσεων το πρωινό της Τρίτης 9 Νοεμβρίου 2021. Αιτία της επέκτασης των χαμηλών νεφώσεων ήταν μια θερμοκρασιακή αναστροφή σε ύψος περίπου 2 km, κάτω από την οποία οι υδρατμοί που εξήλθαν από τους πύργους ψύξης του εργοστασίου συμπυκνώθηκαν αλλά δεν κατάφεραν να ανέλθουν σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Οι πύργοι ψύξης θερμοηλεκτρικών και πυρηνικών εργοστασίων μπορούν να αλλάξουν τις τοπικές καιρικές συνθήκες, επηρεάζοντας ακόμη και το μικροκλίμα των γειτονικών τους περιοχών. Μεταβάλλουν τις ροές ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνουν στο έδαφος, άρα και την θερμοκρασία κοντά στο έδαφος, καθώς επίσης εμπλουτίζουν με υδρατμούς τον αέρα σε σημείο που μπορούν να παράγουν βροχοφόρα νέφη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πυρηνικό εργοστάστιο κοντά στην πόλη Cattenom της επαρχίας Moselle στη Γαλλία. Το βράδυ της Δευτέρας 8 Φεβρουαρίου 2021 το χιόνι σκέπασε τα πάντα μέσα σε λίγη ώρα όπως φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία. Η χιονόπτωση δεν οφείλεται σε κάποιο χαμηλό βαρομετρικό σύστημα, αλλά λόγω της δημιουργίας νεφών από τους πύργους ψύξης τους εργοστασίου και της συμπύκνωσης των υδρατμών λόγω του έντονου κύματος ψύχους που έπληττε τη χώρα. Το χιόνι ύψους περίπου 25 εκ φυσικά δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί από τα προγνωστικά μοντέλα!

Και στη χώρα μας οι πύργοι ψύξης των θερμοηλεκτρικών σταθμών στην Πτολεμαΐδα και τη Μεγαλόπολη επηρεάζουν τις τοπικές καιρικές συνθήκες και δημιουργούν πολλές φορές εντυπωσιακές νεφώσεις.