Οι χαλαζοπτώσεις απειλούν την παραγωγή ηλιακής ενέργειας

Με στόχο τη μείωση της παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου από την καύση άνθρακα έως το 2050, γίνονται προσπάθειες για την ταχεία ανάπτυξη της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με την ηλιακή ενέργεια να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2022. Και καθώς αυτή η βιομηχανία αναπτύσσεται, το ίδιο συμβαίνει τους κινδύνους που συνδέονται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Σύμφωνα με την GCube Insurance Services, πάνω από το 70% των ζημιών σε φωτοβολταϊκά πάρκα τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν συμβεί από το 2017. Η κυριότερη αιτία καταστροφής τους είναι τα ακραία καιρικά φαινομένα.

Οι τυφώνες, οι χιονοθύελλες, οι ανεμοστρόβιλοι, οι χαλαζοπτώσεις και οι πυρκαγιές είναι όλα καιρικά φαινόμενα που ενέχουν κινδύνους για τα φωτοβολταϊκά πάρκα, αλλά το πιο επιζήμιο καιρικό γεγονός που απειλεί την παραγωγή ηλιακής ενέργειας είναι το χαλάζι, το οποίο όμως είναι το λιγότερο συχνό και θανατηφόρο ακραίο καιρικό γεγονός.

Η Solar Power World ανέφερε ότι το καλοκαιρινό χαλάζι στο Τέξας το 2022 προκάλεσε ζημιές άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων σε φωτοβολταϊκά πάρκα, δέκα φορές πιο καταστροφικό από τον τυφώνα Χάνα το 2020. Οι κατασκευαστές λαμβάνουν υπόψιν την κινητική ενέργεια που έχει το χαλάζι, όμως υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί στην κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάνελ για να έχουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση. Τον Ιούνιο του 2023 στο Scottsbluff της Νεμπράσκα, χαλάζι σε μέγεθος μπάλας του μπέιζμπολ συγκρούστηκε με γυάλινα ηλιακά πάνελ με ταχύτητα άνω των 150 km/h, καταστρέφοντας ουσιαστικά ολόκληρο το φωτοβολταϊκό πάρκο.

Ενώ οι καταιγίδες με μεγάλο χαλάζι είναι αναμενόμενο ότι θα προκαλέσουν ζημιές, η βιομηχανία παραγωγής ηλιακής ενέργειας, σε συνεργασία με τη μετεωρολογική κοινότητα και τους ασφαλιστικούς παρόχους, έχει δεσμευτεί να μειώσει τους κινδύνους που σχετίζονται με ακραία καιρικά φαινόμενα. Με τις κατάλληλες καιρικές πληροφορίες και τη μοντελοποίηση κινδύνου, μπορούμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις ζημιές στον εξοπλισμό και τις οικονομικές απώλειες.