Η Μόσχα δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, δήλωσε την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022 ο Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου της Ρωσίας για το Κλίμα, Ρουσλάν Εντελγκέριεφ στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
«Θα ήθελα να επισημάνω ότι ως υπεύθυνη χώρα, η Ρωσία δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει τη Συμφωνία του Παρισιού, επειδή προσχωρήσαμε σε αυτήν συνειδητά, η κυβέρνηση έκανε πολλή δουλειά, υπήρξε ένας σημαντικός γύρος συνομιλιών με επιχειρήσεις και δημόσια πρόσωπα και εκφράστηκε ξεκάθαρη θέση ότι έπρεπε να συμμετάσχουμε στη Συμφωνία του Παρισιού. Κάναμε αυτό το βήμα με βάση αυτές τις αποφάσεις. Εφόσον είμαστε πλήρως υπεύθυνοι απέναντι στις μελλοντικές γενιές για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, δεν θα παίξουμε παιχνίδια όπως κάποιες άλλες χώρες που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στη Συμφωνία του Παρισιού και στη συνέχεια αποσύρθηκαν. Αυτό οδηγεί σε σοβαρά κακή οπτική και δημιουργεί κινδύνους όσον αφορά τη μελλοντική ανάπτυξη», εξήγησε ο Εντελγκέριεφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διεθνείς εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν σε μικρές αλλαγές στο εγγύς μέλλον, αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για επανεξέταση του στόχου για επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως το 2060.
Η Κρατική Δούμα (ΓΔ) πρότεινε να σταματήσει η συμμετοχή της Ρωσίας στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και στο Πρωτόκολλο του Κιότο.
Αυτό αναφέρεται στην έκθεση μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικολογίας, Φυσικών Πόρων και Προστασίας του Περιβάλλοντος της Κρατικής Δούμας στις 16 Μαΐου 2022.
Μετά την τελική έγκριση στο κοινοβούλιο, η πρωτοβουλία μπορεί να σταλεί προς εξέταση στην κυβέρνηση, είχε διευκρινίσει ο Γκεόργκι Αράποφ, αντιπρόεδρος της επιτροπής. Ο αναπληρωτής εξήγησε: «Υπό τις συνθήκες των κυρώσεων, είναι σκόπιμο να απελευθερωθεί η εγχώρια βιομηχανία από διεθνείς υποχρεώσεις που έχουν χάσει τη σημασία τους».
«Ακόμη και όταν εγκρίθηκαν η Συμφωνία του Παρισιού και το Πρωτόκολλο του Κιότο, υπήρχαν πολλές διαφωνίες ως προς τη σκοπιμότητά τους. Η βιομηχανία, πολλές πολιτικές προσωπικότητες και κόμματα αντιτάχθηκαν σε αυτό, αλλά η Ρωσία προσχώρησε στις συμφωνίες», είπε ο Αραπόφ.
Τώρα, σύμφωνα με τον βουλευτή, είναι απλώς ασαφές τι δίνει στη Ρωσία η Συμφωνία του Παρισιού, αφού η οικολογία της χώρας μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς διεθνείς συμφωνίες.
«Η Συμφωνία του Παρισιού δεν επηρέασε ούτε την τήρηση των περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών ούτε την ανάπτυξη αλλαγών στη νομοθεσία και στο πλαίσιο των αντιρωσικών κυρώσεων, η σκοπιμότητα της συμμετοχής σε αυτήν δεν είναι ξεκάθαρη», κατέληξε ο βουλευτής.
Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2015 (από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 22 Απριλίου 2016), το επίπεδο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στη Ρωσική Ομοσπονδία έως το 2030 δεν πρέπει να υπερβαίνει το 70% των επιπέδων του 1990. Η Ρωσία έχει ήδη φτάσει στο επίπεδο του 52%, προκύπτει από τα στοιχεία για το 2018 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία). Στόχος της συμφωνίας είναι να διατηρηθεί η παγκόσμια μέση αύξηση της θερμοκρασίας «πολύ κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου και να «καταβληθούν προσπάθειες» να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς.
Πηγή: TASS