26 νεκροί από ανεμοστρόβιλους στις ΗΠΑ - 25 Μαρτίου 2023

Το Σάββατο 25 Μαρτίου 2023 καταγράφηκε ο πιο φονικός ανεμοστρόβιλος για την πολιτεία του Μισισίπι στις ΗΠΑ τα τελευταία τουλάχιστον 50 χρόνια, με 25 νεκρούς. Ακόμη 1 νεκρός από τις καταστροφικές νυχτερινές καταιγίδες στις Νότιες ΗΠΑ αναφέρθηκε στην πολιτεία της Αλαμπάμα.

Ο φονικός ανεμοστρόβιλος έπληξε μικρές πόλεις όπου ζουν κυρίως έγχρωμοι Αμερικάνοι, στο Rolling Fork και Silver City στο δέλτα του ποταμού Μισισίπι. Το Rolling Fork έχει πληθυσμό περίπου 2.000 ατόμων, με περίπου το 20% των κατοίκων να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και το 21% να ζει σε τροχόσπιτα, καθιστώντας τους ιδιαίτερα ευάλωτους στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Η καταστροφή έχει πλέον ξεπεράσει ένα ξέσπασμα ανεμοστρόβιλων τον Απρίλιο του 2011, που σκότωσε δεκάδες σε όλη τη νοτιοανατολική περιοχή των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 23 στο Μισισίπι.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, υπήρχε προειδοποίηση για υψηλό κίνδυνο εμφάνισης ανεμοστρόβιλων στην περιοχή σχεδόν 1 εβδομάδα νωρίτερα. Οι νυχτερινοί ανεμοστρόβιλοι είναι οι πλέον επικίνδυνοι, ειδικά σε ευάλωτες κοινωνικοοικονομικά περιοχές.

Κλιματολογικά, από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι τα τέλη Μαΐου η δραστηριότητα των καταιγίδων που παράγουν ανεμοστρόβιλους στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα υψηλή. Ισχυρές καταιγίδες θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις πληγείσες περιοχές, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες των συνεργείων αποκατάστασης των ζημιών.