Η σύντομη απάντηση είναι όχι.
Λίγο μετά την προσγείωση του αεροσκάφους της Singapore Airlines που εκτελούσε την πτήση Λονδίνο – Σιγκαπούρης την Τρίτη 20 Μαΐου 2024 και την ενημέρωση για δεκάδες τραυματίες και έναν νεκρό επιβάτη λόγω αναταράξεων, ο διεθνής Τύπος μίλησε για ένα γεγονός που έμμεσα συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.
Πιο συγκεκριμένα, διεθνή δημοσιογραφικά πρακτορεία (π.χ. AlJazeera, BBC) προσπάθησαν να συνδέσουν πρόσφατες μελέτες για την αύξηση των αναταράξεων από την επίδραση της κλιματικής αλλαγής. Είναι αλήθεια ότι οι σοβαρές αναταράξεις αίθριου καιρού όντως αυξάνονται λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη, λόγω μεταβολής των χαρακτηριστικών βαρομετρικών συστημάτων, κυρίως όμως πάνω από τον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, την Βόρεια Αμερική και τον Ατλαντικό Ωκεανό. Στην περιοχή του συμβάντος της SQ321 και ευρύτερα στον Ινδικό Ωκεανό παρατηρείται στην πραγματικότητα μείωση των αναταράξεων αιθρίου καιρού. Οι συγκεκριμένες μελέτες όμως εστιάζουν μόνο στις αναταράξεις αίθριου καιρού και όχι σε αυτές που προκαλούνται από καταιγιδοφόρα νέφη, όπως αυτά που έπληξαν την πτήση SQ321.
Ενώ οι αναταράξεις αίθριου καιρού είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν εγκαίρως ώστε οι πιλότοι να τις αποφύγουν (στηριζόμαστε κυρίως σε προγνωστικά μοντέλα), η ανάπτυξη καταιγιδοφόρων νεφών εντοπίζεται από μετεωρολογικά ραντάρ ενσωματωμένα στα αεροσκάφη, και από άλλα δορυφορικά δεδομένα και επίγεια ραντάρ.
Στην περίπτωση της πτήσης SQ321, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα που επιμελήθηκε ο μετεωρολόγος Guido Cioni χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα την ώρα των σοβαρών αναταράξεων, διακρίνεται η πορεία του αεροπλάνου πάνω από τη χερσόνησο Irrawaddy στην Μιανμάρ (κόκκινο σύμβολο “Χ”). Εκείνη την ώρα, σφοδρές καταιγίδες έπλητταν την περιοχή, όμως το αεροπλάνο πέρασε σχεδόν από μέσα τους.
Επίσης, το εργαλείο της γερμανική Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (DWD) “NowCastSAT-Aviation το οποίο παρέχεται σε αεροπορικές εταιρείες για την αποφυγή σοβαρών αναταράξεων, δείχνει επίσης ότι το αεροπλάνο βρέθηκε σε περιοχή όπου οι αναταράξεις λόγω καταιγίδων ήταν πολύ ισχυρές.
Ακόμη και αν η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στη δημιουργία πιο έντονων και συχνών καταιγίδων, στην περιοχή όπου σημειώθηκε το τραγικό περιστατικό με την πτήση SQ321, επρόκειτο για μια συνήθη δραστηριότητα καταιγίδων που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πιλότοι καθημερινά.
Πηγές: Guido Cioni, DWD-Matthias Jerg, Nature