Ανταπόκριση από την Ανταρκτική: Το ερευνητικό πρόγραμμα AWACA

Το ερευνητικό έργο AWACA (Atmospheric WAter Cycle over Antarctica) στοχεύει στην κατανόηση του ατμοσφαιρικού κύκλου του νερού στην Ανταρκτική, με σκοπό την καλύτερη πρόβλεψη της εξέλιξης του παγοκαλύμματος και των επιπέδων της θάλασσας στο πλαίσιο των κλιματικών αλλαγών.

Από τις αρχές Δεκεμβρίου 2024 έως τα μέσα Φεβρουαρίου 2025, το AWACA αναπτύσσει καινοτόμα αυτόνομα συστήματα παρατήρησης κατά μήκος μιας διαδρομής 1.100 χιλιομέτρων, από τον σταθμό Dumont d’Urville στην ακτή έως τον σταθμό Concordia στο εσωτερικό της Ανταρκτικής.

Αυτά τα συστήματα θα λειτουργούν συνεχώς για τρία χρόνια σε ακραίες καιρικές συνθήκες, συλλέγοντας δεδομένα για τις φυσικές διεργασίες που εμπλέκονται στη συσσώρευση χιονιού, όπως ο σχηματισμός νεφών και το παρασυρόμενο χιόνι (blowing snow).

Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν θα συμβάλουν στη βελτίωση των κλιματικών μοντέλων, επιτρέποντας την ανασύνθεση της κλιματικής μεταβλητότητας της Ανταρκτικής κατά την τελευταία χιλιετία και την πρόβλεψη των μελλοντικών αλλαγών.

Ο Felipe Toledo, ένας από τους ερευνητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα AWACA, δήλωσε σε επικοινωνία που είχε με το Climatebook:

«Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το νερό κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα της Ανταρκτικής είναι ζωτικής σημασίας για την ακριβέστερη πρόβλεψη της μελλοντικής συμπεριφοράς του παγοκαλύμματος. Το πρόγραμμα AWACA μας δίνει την ευκαιρία να συλλέξουμε δεδομένα υψηλής ποιότητας σε μια περιοχή που παραμένει ακόμα σχεδόν ανεξερεύνητη, και αυτά τα δεδομένα θα αποτελέσουν τη βάση για σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις».

Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες που μας έστειλε ο Felipe Toledo από την Ανταρκτική στις αρχές Ιανουαρίου:

Το έργο AWACA χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) και αποτελεί συνεργασία μεταξύ του CNRS, του CEA, της École Polytechnique και της École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL).

https://awaca.ipsl.fr/