Τον Οκτώβριο του 2021, εικόνες φυσικών χρώματων από τους δορυφόρους Landsat και Terra έδειξαν παρουσία αριθμού ρεκόρ πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έξω από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Αμερικής. Η αυξανόμενη ζήτηση για καταναλωτικά αγαθά, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και εξοπλισμού και μια σειρά από διαταρραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας που σχετίζονται με COVID έχουν συμβάλει σε αυτές καθυστερήσεις.
Οι επιστήμονες της ατμόσφαιρας, εργάζονται με δεδομένα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που συλλέγονται από δορυφόρους, για να ανακαλύψουν εάν η ασυνήθιστη ναυτιλιακή δραστηριότητα επηρεάζει την ποιότητα του αέρα κοντά σε λιμάνια. Αν και άλλες βιομηχανίες και διεργασίες μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο, μια προκαταρκτική ματιά στις δορυφορικές παρατηρήσεις της ρύπανσης από διοξείδιο του αζώτου στα ανοικτά των λιμένων υποδηλώνει ότι η ναυτιλία μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της ρύπανσης.
Οι χάρτες δείχνουν τη συγκέντρωση του ατμοσφαιρικού ρύπου διοξειδίου του αζώτου (NO2) μεταξύ 1-23 Οκτωβρίου 2021, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019 και το 2018 (πριν η πανδημία COVID-19 ανατρέψει το παγκόσμιο εμπόριο). Τα λιμάνια του Λος Άντζελες, του Λονγκ Μπιτς, της Νέας Υόρκης/Νιου Τζέρσεϊ—τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια στις Ηνωμένες Πολιτείες—παρουσιάζουν εμφανείς αυξήσεις στο NO2 τον Οκτώβριο του 2021. Τα δεδομένα αυτά συλλέχθηκαν από το Tropospheric Monitoring Instrument (TROPOMI) του δορυφόρου Copernicus Sentinel-5P της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που κατασκευάστηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.
Οι αυξημένες συγκεντρώσεις NO2 κοντά στα λιμάνια φαίνεται να είναι τουλάχιστον εν μέρει συνέπεια του ότι δεκάδες πλοία περιμένουν αρκετές ημέρες για να παραδώσουν το φορτίο τους. Στις 21 Οκτωβρίου, 105 πλοία περίμεναν για ελλιμενισμό στα λιμάνια του Λος Άντζελες και του Λονγκ Μπιτς, σύμφωνα με στοιχεία από το Marine Exchange of Southern California. Αν και ο αριθμός των πλοίων που βρίσκονται αρόδου δεν είναι τόσα πολλά έξω από τη Νέα Υόρκη/Νιου Τζέρσεϊ, στις λιμενικές εγκαταστάσεις αυτές έχουν επίσης παρατηρηθεί κάποιες αναμονές αλλά και ασυνήθιστα υψηλές μετακινήσεις φορτίων τους τελευταίους μήνες.
Δεδομένου ότι η περιοχή αγκυροβολίας επαρκεί μόνο για περίπου 60 φορτηγά πλοία στα λιμάνια του Λος Άντζελες και του Λονγκ Μπιτς, τα υπόλοιπα πλοία παραμένουν σε βαθύτερα νερά, όπου κρατούν τις κύριες μηχανές τους σε λειτουργία και κινούνται σε κύκλους. διατηρώντας τη θέση τους. Ακόμη και τα πλοία που είναι αγκυροβολημένα πρέπει να λειτουργούν με βοηθητικούς κινητήρες για να διατηρούν λειτουργικά τα βασικά συστήματα. Σε πολλές περιπτώσεις τον Οκτώβριο του 2021, τα αγκυροβολημένα πλοία έπρεπε να ενεργοποιήσουν τις κύριες μηχανές τους ή να μετακινηθούν σε βαθύτερα νερά για να ξεφύγουν από τις κακές καιρικές συνθήκες. Οι περιπτώσεις αυτές σχετίζονται με εκπομπές διοξειδίου του αζώτου, διοξειδίου του θείου, λεπτών σωματιδίων (PM2,5) και άλλων ρύπων που μπορούν να οδηγήσουν σε αιθαλομίχλη και όζον, όταν πνέει άνεμος σε κατοικημένες περιοχές.
Εκτός από τον μεγάλο αριθμό πλοίων που βρίσκονται σε αναμονή, ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να συμβάλλει σε υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης είναι ότι και τα τρία λιμάνια επεξεργάζονται σημαντικά περισσότερα αγαθά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω της αυξανόμενης ζήτησης των καταναλωτών. Τα λιμάνια του Λος Άντζελες και του Λονγκ Μπιτς έχουν δει αυξήσεις κατά 50 περίπου τοις εκατό στη μεταφόρτωση φορτίων μέσα σε μερικούς μήνες το 202, σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με μια έκθεση από το Συμβούλιο Αεροπορικών Πόρων της Καλιφόρνια. Ομοίως, το λιμάνι της Νέας Υόρκης/Νιου Τζέρσεϊ αναφέρει όγκους φορτίων ρεκόρ το 2021.
Οι δορυφορικές παρατηρήσεις του διοξειδίου του αζώτου υπαινίσσονται επίσης άλλες διεργασίες που συμβαίνουν στην ξηρά, όπως από τις πυρκαγιές, οι οποίες βρισκόταν σε εξέλιξη κατά μήκος της ακτής της Καλιφόρνια στα μέσα Οκτωβρίου. Εν τω μεταξύ, η μπλε περιοχή ακριβώς πάνω από το Λος Άντζελες δείχνει μείωση των αστικών εκπομπών στον πυρήνα της πόλης. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα μέτρα ελέγχου σε κινητές (φορτηγά, αυτοκίνητα, τρένα) και σταθερές (εργοστάσια) πηγές NO2 που έχουν τεθεί σε ισχύ τα τελευταία χρόνια αποδίδουν, όμως μπορεί και να σχετίζονται με τα περιοριστικά μέτρα λόγω Covid-19.
Άλλοι παράγοντες – ειδικά ο άνεμος και οι καιρικές συνθήκες – μπορεί να κάνουν αρκετά δύσκολη την ερμηνεία των αλλαγών στο διοξείδιο του αζώτου. “Διπλασιάσμός της ταχύτητα του ανέμου και μπορεί να μειώσετε περίπου στο μισό τις συγκεντρώσεις. Αλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου σε κάποιες περιοχές φαίνεται να φέρνει αύξηση, σε άλλες μείωση», είπε ο Russell ειδικός ατμοσφαιρικός επιστήμονας της ΝASA. Μια πρόσφατη ανάλυση, διαπίστωσε ότι οι ισχυροί άνεμοι ή η κατεύθυνση των ανέμων θα μπορούσαν να αλλάξουν τις συγκεντρώσεις NO2 πάνω από το Λος Άντζελες έως και κατά 80 τοις εκατό.
Πηγή: NASA Earth Observatory
Περισσότερα: https://earthobservatory.nasa.gov/images/149004/scientific-questions-arrive-in-ports