ESA: Tα ακραία επεισόδια λιώσιμου του πάγου στη Γροιλανδία πιο συχνά και πιο έντονα τα τελευταία 40 χρόνια

Καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες ενώνουν τις δυνάμεις τους στην διάσκεψη COP26 για να επιταχύνουν τις δράσεις προς την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, μια νέα έρευνα, υπογραμμίζει την αξία των δορυφορικών δεδομένων για την κατανόηση και την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής. Η νέα έρευνα, η οποία βασίζεται σε μετρήσεις από την αποστολή CryoSat του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος- ESA, δείχνει ότι τα ακραία φαινόμενα τήξης πάγου στη Γροιλανδία έχουν γίνει πιο συχνά και πιο έντονα τα τελευταία 40 χρόνια, ανεβάζοντας τη στάθμη της θάλασσας και τον κίνδυνο πλημμυρών παγκοσμίως.

Τα νέα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications και βασίζονται σε μετρήσεις από τον δορυφόρο CryoSat της ESA, αποκαλύπτουν ότι η απορροή των υδάτων της Γροιλανδίας που προέρχεται από το λιώσιμο των πάγων έχει αυξηθεί κατά 21% τα τελευταία 40 χρόνια.

Μόνο την περασμένη δεκαετία, η απορροή από τη Γροιλανδία ανήλθε κατά μέσο όρο σε 357 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως, φτάνοντας το μέγιστο 527 δισεκατομμύρια τόνους τήξης πάγου το 2012. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι μεταξύ 2011 και 2020, η απορροή από το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας αύξησε την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας κατά ένα εκατοστό. Το ανησυχητικό είναι ότι το ένα τρίτο αυτού του συνόλου παρήχθη σε μόλις δύο ξεχωριστά χρόνια, το 2012 και το 2019 – σε δύο θερμά καλοκαίρια όταν οι ακραίες καιρικές συνθήκες οδήγησαν το λιώσιμο του πάγου σε επίπεδα ρεκόρ, που δεν έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία 40 χρόνια.

Οι αλλαγές σχετίζονται με ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καύσωνες, τα οποία έχουν γίνει πιο συχνά και αποτελούν πλέον κύρια αιτία απώλειας πάγου από τη Γροιλανδία λόγω της απορροής που παράγουν.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Σλέιτερ από το Πανεπιστήμιο του Leeds του Ηνωμένου Βασιλείου συμπλήρωσε: «Υπάρχουν, ωστόσο, λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι. Γνωρίζουμε ότι ο καθορισμός και η επίτευξη σημαντικών στόχων για τη μείωση των εκπομπών θα μπορούσε να μειώσει τις απώλειες πάγου από τη Γροιλανδία κατά τρεις φορές, και υπάρχει ακόμη χρόνος για να επιτευχθεί αυτό».

Αυτές οι πρώτες παρατηρήσεις της απορροής της Γροιλανδίας από το διάστημα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την επαλήθευση του τρόπου με τον οποίο τα κλιματικά μοντέλα προσομοιώνουν το λιώσιμο του πάγου, το οποίο, με τη σειρά του, θα επιτρέψει βελτιωμένες προβλέψεις για το πόσο η Γροιλανδία θα ανεβάσει την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας στο μέλλον καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται πιο κοινά .

Η συνεργάτης της μελέτης, Δρ Amber Leeson,από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Οι εκτιμήσεις μοντέλων υποδηλώνουν ότι το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας θα συμβάλει μεταξύ περίπου 3 και 23 cm στην παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας μέχρι το 2100. Αυτή η πρόβλεψη έχει ένα μεγάλο εύρος, εν μέρει λόγω των αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με την προσομοίωση περίπλοκων διαδικασιών τήξης πάγου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με ακραίες καιρικές συνθήκες. Αυτές οι νέες διαστημικές εκτιμήσεις της απορροής θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα αυτές τις περίπλοκες διαδικασίες τήξης πάγου, να βελτιώσουμε την ικανότητά μας να τις μοντελοποιούμε και έτσι να μας επιτρέψουν να βελτιώσουμε τις εκτιμήσεις μας για μελλοντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας».

Πηγή: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος- ESA(European Space Agency)
Περισσότερα: https://youtu.be/kxquzC_n0jM
https://www.esa.int/Applications/Observing_the_Earth/CryoSat/Meltwater_runoff_from_Greenland_becoming_more_erratic 
Το άρθρο “Increased variability in Greenland Ice Sheet runoff from satellite observations” του επιστημονικού περιοδικού Nature Communications
https://doi.org/10.1038/s41467-021-26229-4