Copernicus: Εξαφανίζονται οι παγετώνες στη Βολιβία

Η Βολιβία στη Νότια Αμερική φιλοξενεί περίπου το 20% των αποκαλούμενων «τροπικών παγετώνων» του κόσμου, οι οποίοι είναι πολύ ευαίσθητοι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τον “Άτλαντα των παγετώνων και των υδάτων των Άνδεων” που δημοσιεύτηκε από την UNESCO, η Βολιβία έχει χάσει περίπου τους μισούς παγετώνες της τα τελευταία 50 χρόνια. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι τρέχουσες τάσεις στην υπερθέρμανση του πλανήτη θα προκαλέσουν την απώλεια του 95 τοις εκατό του μόνιμα παγωμένου εδάφους (permafrost) στη Βολιβία έως το 2050, και την εξάλειψη σχεδόν όλων των παγετώνων της.

Οι παραπάνω εικόνες, οι οποίες ελήφθησαν από τον δορυφόρο Landsat-5 στις 14 Μαΐου 1987 (αριστερά) και από έναν από τους δορυφόρους Copernicus Sentinel-2 στις 25 Οκτωβρίου 2021 (δεξιά), καταδεικνύουν πως ο παγετώνας Chacaltaya έχει πλήρως εξαφανιστεί.

Οι δορυφόροι και οι υπηρεσίες Copernicus παρέχουν ανοιχτά δεδομένα για τη μελέτη των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής σε όλο τον πλανήτη και την ανάπτυξη στρατηγικών μετριασμού και προσαρμογής.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Ένωση, αποστολή Copernicus Sentinel-2
Περισσότερα: https://www.copernicus.eu/en/media/image-day-gallery/glaciers-bolivia-melting-away