Metop-A: Ο πρώτος ευρωπαϊκός μετεωρολογικός δορυφόρος πολικής τροχιάς ολοκληρώνει τη λειτουργία του

Ο Metop-A παρέχει μετεωρολογικά δεδομένα εδώ και δεκαπέντε χρόνια, μια διάρκεια ζωής τρεις φορές περισσότερο από το αναμενόμενο.

Η διαδικασία απόσυρσης του Metop-A, του πρώτου ευρωπαϊκού μετεωρολογικού δορυφόρου πολικής τροχιάς, έχει ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες. O δορυφόρος Metop-A , ο οποίος εκτοξεύτηκε στις 19 Οκτωβρίου 2006, βρίσκεται σε μια ηλιο-σύγχρονη τροχιά, έναν τύπο πολικής τροχιάς στην οποία ο δορυφόρος περνά πάνω από κάθε σημείο της διαδρομής του την ίδια τοπική ώρα κάθε μέρα.

Ο Metop-A λειτουργεί σε συνδυασμό με τους Metop-B και Metop-C, σχηματίζοντας το σύστημα δορυφόρων πολικής τροχιάς του Οργανισμού εκμετάλλευσης Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Δορυφόρων -EUMETSAT. Οι τρεις αυτοί δορυφόροι από κοινού παρέχουν κρίσιμα δεδομένα καιρού που μειώνουν σημαντικά τα σφάλματα των προβλέψεων, καθώς και κλιματικά δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Metop-A είναι εξοπλισμένος με δώδεκα όργανα που συλλέγουν δεδομένα της ακτινοβολίας που αντανακλάται από τη Γη, τα οποία αναλύουν ειδικοί της τηλεπισκόπησης προκειμένου να συνάγουν πληροφορίες σχετικά με διάφορα χαρακτηριστικά της ατμόσφαιρας, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και τα αέρια, καθώς και η ταχύτητα και η κατεύθυνση των ανέμων των ωκεανών, ανάμεσα σε άλλα. Είναι επίσης ο πρώτος δορυφόρος που λειτουργεί από την EUMETSAT και συμπεριλήφθηκε σε συμφωνίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης -για τα δορυφορικά όργανα της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Ηνωμένων Πολιτειών (NOAA).

Η διαδικασία απομάκρυνσης του δορυφόρου από την τροχιά του (deorbiting), ξεκινά με μια σειρά ελιγμών που θα διεξαχθούν τις επόμενες δέκα ημέρες. Ο δορυφόρος θα χαμηλώσει έτσι ώστε το σημείο τροχιάς του που βρίσκεται πιο κοντά στη Γη να μειωθεί από 817 χιλιόμετρα σε 580 χιλιόμετρα. Η όλη διαδικασία απόσυρσης του δορυφόρου, με σταδιακή μείωση του ύψους της τροχιάς και αποσύνθεσής του στην ατμόσφαιρα -η οποία υπόκειται στα διεθνή πρότυπα μείωσης των διαστημικών απορριμάτων- αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 25 χρόνια.
Όταν εκτοξεύτηκε ο Metop-A, ήταν εφοδιασμένος με αρκετά περισσότερα καύσιμα από ό,τι τελικά ήταν απαραίτητο για την τροφοδοσία του δορυφόρου για την αναμενόμενη διάρκεια ζωής των πέντε ετών. Ο δορυφόρος μπόρεσε να συνεχίσει να συλλέγει και να μεταδίδει κρίσιμα καιρικά δεδομένα για δεκαπέντε χρόνια, τρεις φορές περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Οι δύο εναπομείναντες δορυφόροι στο πολικό σύστημα της EUMETSAT, ο Metop-B και ο Metop-C, αναμένεται να λειτουργήσουν έως το 2027 και το 2030, αντίστοιχα, διασφαλίζοντας ότι τα βασικά δεδομένα που μεταδίδουν αυτοί οι δορυφόροι για το περιβάλλον της Γης θα συνεχιστούν, αδιάκοπα, για πολλά χρόνια ακόμη.

Πηγή: Οργανισμός Εκμετάλλευσης Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Δορυφόρων -EUMETSAT (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites)
Περισσότερα:
https://www.eumetsat.int/europes-first-meteorological-satellite-polar-orbit-ends-its-run
https://www.eumetsat.int/metop
https://earth.esa.int/web/eoportal/satellite-missions/m/metop