Τα δεδομένα για το κλίμα της Γης σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό – Μέρος Δ: Ακραία φαινόμενα

Τα δεδομένα για το κλίμα της Γης σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό – Μέρος Δ: Ακραία φαινόμενα

 

Εξαιρετικοί καύσωνες επηρέασαν τα δυτικά τμήματα της Βορείου Αμερικής κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με πολλές περιοχές σταθμούς να καταγράφουν θερμοκρασίες 4-6 oC πάνω από το ρεκόρ τους, προκαλώντας εκατοντάδες σχετιζόμενους με το κύμα ζέστης θανάτους. Το μικρό χωριό Lytton του Καναδά κατέγραψε θερμοκρασία 49.6 oC στις 29 Ιουνίου (4.6 oC επάνω από το προηγούμενο εθνικό ρεκόρ) και καταστράφηκε σε μεγάλο μέρος του από πυρκαγιά την επόμενη ημέρα.

Στις Νοτιοδυτικές Η.Π.Α. καταγράφηκαν επίσης ισχυρότατοι καύσωνες. Στην Death Valley στις 9 Ιουλίου καταγράφηκε θερμοκρασία 54.4 oC, η οποία ήταν ίση με το ρεκόρ που καταγράφηκε το 2020. Πρόκειται για το θερμότερο καλοκαίρι στις Η.Π.Α. από το 1930.

Πολυάριθμες δασικές πυρκαγιές καταγράφηκαν κατά το 2021. Οι φωτιές στη Βόρεια Καλιφόρνια, οι οποίες ξεκίνησαν στις 13 Ιουλίου και έως τις 7 Οκτωβρίου έκαψαν περίπου 3.900.000 στρέμματα, ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί στην Καλιφόρνια (κατά τη διάρκεια ενός μόνο «επεισοδίου»).

Ακραίες θερμοκρασίες έπληξαν και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Στις 11 Αυγούστου, αγρομετεωρολογικός σταθμός στη Σικελία κατέγραψε 48.8 oC (προσωρινό ρεκόρ θερμοκρασίας στην Ευρώπη – αναμένεται η επίσημη επιβεβαίωσή του), ενώ στην Kairouan (Τυνησία) το θερμόμετρο έφτασε στους 50.3 oC. Στο Montoro της Ισπανίας στις 14 Αυγούστου καταγράφηκε εθνικό ρεκόρ με 47.4 oC, ενώ την ίδια ημέρα η Μαδρίτη έσπασε το δικό της ρεκόρ με 42.7 oC.

Στις 20 Ιουλίου, το Cizre στην Τουρκία κατέγραψε την θερμοκρασία ρεκόρ για την χώρα των 49.1 oC ενώ και στο Tbilisi της Γεωργίας καταγράφηκε νέο εθνικό ρεκόρ (40.6 oC). Μεγάλες δασικές πυρκαγιές με πολύ μεγάλες και καταστροφικές επιπτώσεις καταγράφηκαν σε Αλγερία, Νότια Τουρκία και Ελλάδα.

Πολύ ψυχρές συνθήκες επικράτησαν στις Κεντρικές Η.Π.Α. και το Βόρειο Μεξικό κατά τα μέσα του Φεβρουαρίου. Ισχυρότατο ήταν το ψύχος στο Τέξας, το οποίο έζησε τις χαμηλότερες θερμοκρασίες από το 1989 κι έπειτα. Ένα ισχυρό κύμα χαμηλών θερμοκρασιών επηρέασε πολλές περιοχές της Ευρώπης στις αρχές του Απριλίου.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) δημοσίευσε ένα διαδραστικό χάρτη, όπου παρουσιάζονται ακραία φαινόμενα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρείχαν τα μέλη του από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2021.

Σημείωση σχετικά με τον χάρτη, σύμφωνα με τον WMO: «Δεν υπάρχει πρόθεση ώστε ο χάρτης να περιλαμβάνει όλα τα ακραία γεγονότα του έτους, παρά να λειτουργήσει ως πλατφόρμα όπου θα εμφανίζονται οι συνεισφορές των Μετεωρολογικών και Υδρολογικών Υπηρεσιών των μελλών του WMO». Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο στα Αγγλικά στο “About” της πλατφόρμας.

 

ΠΗΓΗ: https://public.wmo.int/en/media/press-release/state-of-climate-2021-extreme-events-and-major-impacts