Η τηλεοπτική εκπομπή Euronews Climate Now, σε συνεργασία με τον Κοπέρνικο, παρουσιάζει το μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο για το κλίμα, με επιμέρους θέματα το νέο σύστημα μέτρησης εκπομπών CO2 και γνώμες ειδικών για το τι πρέπει να αναμένουμε από το κλίμα μας την επόμενη δεκαετία.
Οι θερμοκρασίες τον Οκτώβριο
- Ο φετινός Οκτώβριος ήταν 0,4 βαθμούς Κελσίου πιο ζεστός από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020. (3oς πιο θερμός Οκτώβριος στα χρονικά).
- Η Νορβηγία σημείωσε θερμοκρασίες 1,9 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο, ενώ οι θερμοκρασίες ήταν κάτω από τον μέσο όρο στα νοτιοανατολικά από την Ελλάδα μέχρι την Κασπία Θάλασσα.
- Οι θερμοκρασίες σε περιοχές του βόρειου Καναδά ήταν 7 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο.
Το σύστημα μέτρησης των εκπομπών CO2
Η ανίχνευση των πηγών εκπομπής του διοξειδίου του άνθρακα, ενός αερίου που είναι άχρωμο, άοσμο, είναι μια ιδιαίτερη σύνθετη διαδικασία. Από το 2026, ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα που ονομάζεται CΟ2MVS θα συνδυάζει δορυφορικές σαρώσεις και υπολογιστικά μοντέλα για να προσδιορίσει καλύτερα, ποιος εκπέμπει τι και πότε.
Ο Βενσάν-Ανρί Πες, διευθυντής της Υπηρεσίας Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας του Κοπέρνικου μας εξηγεί: «Θα υπάρχει η δυνατότητα να επαληθεύουμε τις εκπομπές, χρησιμοποιώντας ένα υπολογιστικό μοντέλο και θα τις συγκρίνουμε με τις εισερχόμενες παρατηρήσεις. Θα διασφαλίζουμε ότι αυτό που θεωρούμε ότι εκπέμπουμε όσον αφορά στο CO2 είναι αυτό που υπάρχει στην ατμόσφαιρα». Το νέο σύστημα θα παρέχει χωρική ανάλυση δύο χιλιομέτρων. Αυτό συνεπάγεται ότι οι χώρες θα βρίσκουν με ακρίβεια από πού προέρχεται το CO2, ακόμη και τις πηγές που είχαν υποτιμηθεί ή υπερτιμηθεί ή ήταν απλά αόρατες μέχρι τώρα: «Δεν πιστεύω ότι θα φέρει επανάσταση σε όσα ξέρουμε για τις εκπομπές στην Ευρώπη. Σε άλλα όμως μέρη του κόσμου, η αλλαγή θα είναι μεγάλη».
Παρόλο που όλες οι συζητήσεις στην COP26 αφορούσαν τη μείωση των εκπομπών, οι τωρινές συγκεντρώσεις CO2 στην ατμόσφαιρα, παρά τις εποχικές διακυμάνσεις συνεχίζουν να αυξάνονται. Είμαστε αυτή την στιγμή σε ένα χωρίς προηγούμενο υψηλό, στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Το αντίκτυπο των αποφάσεων της COP26 στον πλανήτη
Το πρώτο ερώτημα που τέθηκε από τo Euronews Climate Now σε ειδικούς που παρακολούθησαν τη διάσκεψη COP26 για το κλίμα, είναι εαν οι αποφάσεις που πάρθηκαν στην Γλασκώβη θα έχουν κάποια συνέπεια μέχρι το 2030. Το κλίμα αντιδρά αργά. Άρα η απάντηση είναι όχι.
Τι πρέπει να αναμένουμε από το κλίμα μας την επόμενη δεκαετία; Ο Εντ Χόκινς είναι καθηγητής κλιματικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ: «Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι η κλιματική αλλαγή μας επηρεάζει εδώ και τώρα. Δεν είναι απλά ένα πρόβλημα των παιδιών και των εγγονών μας. Μας επηρεάζει σήμερα. Την επόμενη δεκαετία, η υπερθέρμανση θα συνεχιστεί, ανεξάρτητα με το τι θα γίνει με τις εκπομπές. Αλλά οι μειώσεις των εκπομπών που συζητήθηκαν στην COP26, αφορούν την μακροχρόνια σκόπευση, το τι θα συμβεί μετά το 2030, μέχρι το 2050 και έπειτα».
Πήραμε ήδη μια γεύση φέτος του τι θα συμβεί στο μέλλον. Βιώσαμε ακραία κλιματικά φαινόμενα, όπως μεγάλες πυρκαγιές, καύσωνα που άγγιξε σχεδόν τους 50 βαθμούς Κελσίου στην νότια Ευρώπη, καθώς και φονικές πλημμύρες σε Γερμανία και Βέλγιο. Τις επόμενες δεκαετίες, όλοι αναμένουν ότι αντίστοιχα φαινόμενα θα είναι πιο συχνά και πιο έντονα σε μερικές περιοχές.
Η Σόνια Σενεβιράτνε, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Επιστήμης του Κλίματος και της Ατμόσφαιρας στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης τονίζει: «Μέχρι το 2030, αναμένουμε περαιτέρω αύξηση των φαινομένων καύσωνα και των σφοδρών βροχοπτώσεων κυρίως στη Βόρεια και την Κεντρική Ευρώπη. Επίσης θα έχουμε αύξηση στην ένταση και τη συχνότητα των φαινομένων ξηρασίας κυρίως στη Νότια αλλά και στην κεντρική Ευρώπη».
Αυτό που είναι σίγουρο λοιπόν είναι ότι ακόμη και αν έχουμε γρήγορη μείωση εκπομπών, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα είναι αισθητές μέχρι το τέλος του αιώνα και έπειτα.
Πηγή: Euronews Climate Νow (ελληνικά)