Παρατηρήσεις από ερευνητικά αεροσκάφη δείχνουν ότι ο Νότιος Ωκεανός απορροφά πολύ περισσότερο άνθρακα από την ατμόσφαιρα απ’ ό,τι απελευθερώνει, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί έναν πολύ ισχυρό ταμιευτήρα άνθρακα καθώς και ότι διαδραματίζει έναν σημαντικό αποσβεστικό ρόλο των παγκόσμιων επιπτώσεων των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Η σχετική έρευνα υποστηρίζεται από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΉΠΑ, τη NASA και τη ΝΟΑΑ.
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό “Nature”, βασίζεται σε παρατηρήσεις διοξειδίου του άνθρακα από εναέριες ερευνητικές αποστολές, για να δείξει ότι ο Νότιος Ωκεανός είναι ακόμη πιο ισχυρός ταμιευτήρας άνθρακα απ’ ότι είχε θεωρηθεί προηγουμένως και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον μετριασμό των επιπτώσεων των αερίων του θερμοκηπίου. Οι εναέριες παρατηρήσεις συλλέχθηκαν επί σχεδόν μια δεκαετία, από το 2009 έως το 2018, κατά τη διάρκεια τριών αποστολών πειραματικών πτήσεων: ATom, HIPPO and ORCAS.
“Οι εναέριες μετρήσεις δείχνουν τη μείωση των επιπέδων του διοξειδίου του άνθρακα στην κατώτερη ατμόσφαιρα πάνω από την επιφάνεια του Νότιου Ωκεανού το καλοκαίρι, υποδεικνύοντας την πρόσληψη άνθρακα από τον ωκεανό”, εξήγησε ο Matthew Long, από το Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας (NCAR) των ΗΠΑ.
Στη μελέτη, διαπιστώνεται πως ο Νότιος Ωκεανός απορροφά σημαντικά περισσότερο CO2 το καλοκαίρι του Νοτίου Ημισφαιρίου από ό,τι απελευθερώνει το χειμώνα, καθιστώντας τον ένα ισχυρό ταμιευτήρα άνθρακα. Τα δεδομένα από τις αποστολές ερευνητικών αεροσκαφών έδειξαν επίσης μεγαλύτερη απορρόφηση άνθρακα από τον Νότιο Ωκεανό και μικρότερη απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα, σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις, στις οποίες χρησιμοποιούνταν δεδομένα οξύτητας ωκεανού από πλωτούς αισθητήρες.
Ο ωκεανός λειτουργεί ως σφουγγάρι για το ατμοσφαιρικό CO2: Όταν οι ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εισέρχονται στην ατμόσφαιρα, μια ποσότητα αυτού του αερίου απορροφάται από τον ωκεανό, επιβραδύνοντας την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας και της κλιματικής αλλαγής. Το κρύο νερό από τον βαθύ ωκεανό ανεβαίνει στην επιφάνεια, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται “ανάβλυσμα” –upwelling. Όταν βρεθεί στην επιφάνεια, το ψυχρότερο νερό απορροφά το CO2 από την ατμόσφαιρα – συχνά με τη βοήθεια των φωτοσυνθετικών οργανισμών που ονομάζονται φυτοπλαγκτόν – πριν βυθιστεί ξανά.
Τα μοντέλα υπολογιστών που βασίζονται σε μετρήσεις του CO2 και άλλων ιδιοτήτων των ωκεανών, υποδηλώνουν ότι το 40% του ανθρωπογενούς CO2 στους ωκεανούς, παγκοσμίως, απορροφάται αρχικά από την ατμόσφαιρα στον Νότιο Ωκεανό, καθιστώντας τον ένα από τους πιο σημαντικούς ταμιευτήρες άνθρακα στον πλανήτη μας. Για την εκτίμηση της ροής του διοξειδίου του άνθρακα που απορροφήθηκε και απελευθερώθηκε από τον Νότιο Ωκεανό, δημιουργήθηκαν τα προφίλ των κατακόρυφων μεταβολών των ατμοσφαιρικό συγκεντρώσεων CO2 πάνω από τον ωκεανό για όλο τον χρόνο και κατά την διάρκεια του εποχιακού κύκλου του άνθρακα .
Πηγή: NASA