Πολλά θερμοκρασιακά ρεκόρ, αναμένεται να κατατάξουν το 2021 στα 5 ή 6 πιο θερμά έτη στα χρονικά. Ειδικοί του καιρού και του κλίματος σε δηλώσεις τους στον Guardian αναφέρονται στα κλιματικά γεγονότα του 2021 που ξεχώρισαν..
Περισσότεροι από 400 μετεωρολογικοί σταθμοί σε όλο τον κόσμο κατέρριψαν τα υψηλότερα ρεκόρ θερμοκρασίας όλων των εποχών το 2021, σύμφωνα με δηλώσεις ειδικών του καιρού και του κλίματος σε δημοσίευμα του Guardian. Αν και το 2021 δεν θα είναι πιθανώς η θερμότερη χρονιά στην ιστορία, η χρονιά που πέρασε αναμένεται να βρεθεί μέσα στην πρώτη πεντάδα ή εξάδα των πιο θερμών ετών στα χρονικά. Τα τελευταία έξι χρόνια ήταν τα έξι πιο θερμά που έχουν καταγραφεί.
Σύμφωνα με τον κλιματολόγο Maximiliano Herrera, μια σειρά ρεκόρ θερμοκρασιών καταρρίφθηκαν ή ισοφαρίστηκαν το 2021 σε 10 χώρες -Ομάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Καναδάς, Ηνωμένες Πολιτείες, Μαρόκο, Τουρκία, Ταϊβάν, Ιταλία, Τυνησία και Δομινίκα, 107 χώρες ξεπέρασαν το μηνιαίο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών και 5 το μηνιαίο ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών.
Μερικά ηπειρωτικά και παγκόσμια ρεκόρ επίσης καταρρίφθηκαν:
- η Αφρική είχε τους θερμότερους μήνες Ιούνιο και Σεπτέμβριο που είχαν ποτέ καταγραφεί.
- Ο Υδράργυρος τον Αύγουστο άγγιξε τους 48,8 C στις Συρακούσες της Ιταλίας, την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη.
- Τον Ιούλιο είχε ήδη σημειωθεί θερμοκρασία 54,4 C στο Furnace Creek στην Κοιλάδα του Θανάτου των ΗΠΑ – την υψηλότερη αξιόπιστα καταγεγραμμένη τιμή θερμοκρασίας στη Γη.
Υπήρχαν όμως μερικά συγκεκριμένα κλιματικά γεγονότα που ξεχώρισαν ιδιαίτερα για τους ειδικούς…
Ο μετεωρολόγος Σκοτ Ντάνκαν, επεσήμανε τους ευρωπαϊκούς καλοκαιρινούς καύσωνες, οι οποίοι έσπασαν ρεκόρ σε πολλές χώρες – και συνοδεύτηκαν από πυρκαγιές γύρω από τη Μεσόγειο. Είχε προηγηθεί ένας θερμός Μάρτιος, ένα απότομο ψυχρό σοκ στις αρχές Απριλίου που «ήταν καταστροφικό για πολλές γεωργικές επιχειρήσεις στη Γαλλία», και στη συνέχεια οι πλημμύρες τον Ιούλιο. Τόνισε επίσης τη ζέστη στην Αλάσκα τον Δεκέμβριο, όπου πολλά ρεκόρ καταρρίφθηκαν με μεγάλη διαφορά.
Η Κίνα γνώρισε την πιο θερμή της χρονιά, σύμφωνα με την Κινεζική Μετεωρολογική Υπηρεσία. “Όμως η βροχή που έπληξε την κεντρική επαρχία Χενάν που πραγματικά σόκαρε: η περιοχή επλήγη από περισσότερες βροχοπτώσεις σε τρεις ημέρες από ό,τι λαμβάνει συνήθως έναν ολόκληρο χρόνο. Εκατοντάδες πέθαναν, καλλιέργειες και σπίτια καταστράφηκαν” δήλωσε ο Jia Xiaolong, από το Εθνικό Κέντρο Κλίματος της Κίνας.
Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο Patricia Nying’uro από το Μετεωρολογικό Τμήμα της Κένυας και συνιδρυτή του δικτύου “Climate Without Borders” «Μπορούμε σίγουρα να δούμε την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον καιρό μας στην Κένυα και παγκοσμίως. Συγκεντρώνοντας ακόμη τα δεδομένα για το 2021, πιστεύουμε ότι θα έχουμε δει μια ετήσια θερμοκρασία που είναι 2,1 C υψηλότερη από την κανονική για ορισμένες περιοχές της χώρας. Οι αλλαγές είναι πολύ αισθητές, από το ένα άκρο στο άλλο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα». Οι δύο διαδοχικές περίοδοι ανομβρίας είναι ασυνήθιστες για την Κένυα και έχουν αναγκάσει την κυβέρνηση να οργανώσει επισιτιστική βοήθεια για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.
Άλλα βασικά ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα πέρυσι ήταν ο καύσωνας της Σιβηρίας το καλοκαίρι και ο βαθύς παγετός στο Τέξας τον Φεβρουάριο. Σχεδόν 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκατομμύρια σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα και οι συνέπειες οδήγησαν σε τεράστιες πολιτικές διαμάχες.
Ο Γκάι Γουόλτον, ένας ακτιβιστής μετεωρολόγος που έχει κάνει εκστρατεία για την κλιματική αλλαγή από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, υπενθύμισε επίσης πως η προηγούμενη χρονιά έκλεισε με τον θερμότερο Δεκέμβριο που έχει ποτέ καταγραφεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, το βασικό γεγονός του 2021 για τη μετεωρολογική και κλιματολογική κοινότητα ήταν ο ακραίος καύσωνας που έπληξε τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ τον Ιούνιο/Ιούλιο, καταρρίπτοντας θερμοκρασιακά ρεκόρ έως και 5 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές. «Φυσικά το 2021 ήταν γεμάτο ακραία γεγονότα», είπε ο Ερέρα. «Αλλά αν πρέπει να ονομάσω ένα, θα αναφέρω αυτό που εντυπωσίασε κάθε κλιματολόγο και μετεωρολόγο στον κόσμο». Ο Ερέρα ονόμασε το γεγονός «η μητέρα όλων των καυσώνων».
Πηγή: The Guardian