Μεταβολές στο έδαφος και στο ανάγλυφο της Λα Πάλμα εξαιτίας των συνεχόμενων ροών λάβας του ηφαιστείου Cumbre Vieja

Συνεχείς μεταβολές του εδάφους και του αναγλύφου του νησιού Λα Πάλμα, παρατηρούνται μέσω των δορυφορικών εικόνων εξαιτίας των εκρήξεων του ηφαιστείου Cumbre Vieja από τις αρχές του φθινοπώρου του 2021.

Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε όλη την ηφαιστειακή δραστηριότητα του ηφαιστείου Cumbre Vieja, από την αρχή της δραστηριότητάς του τον Σεπτέμβρη μέχρι και τα μέσα του Δεκεμβρίου 2021, όταν και παρουσιάστηκε ύφεση.

Οι αργές ροές λάβας έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές σε σπίτια, υποδομές και γεωργικές εκτάσεις. Πολλές περιοχές που δεν κατακλύστηκαν άμεσα από λάβα έχουν καλυφθεί με στάχτη.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (EMS) του προγράμματος Copernicus, η έκρηξη του ηφαιστείου έχει καταστρέψει τουλάχιστον 1.600 κτίρια. Η λάβα έχει καλύψει τουλάχιστον 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 4 τετραγωνικών χιλιομέτρων καλλιεργειών. Οι αρχικές εκτιμήσεις αναφέρουν πως η αρχική έκρηξη προκάλεσε ζημιές τουλάχιστον 550 έως 700 εκατομμυρίων ευρώ [1].

Επιπλέον, τα νέφη τέφρας και τοξικών αερίων που εκλύθηκαν κατά την διάρκεια της δραστηριότητας εξαπλώθηκαν στον Ατλαντικό Ωκεανό ενώ στήλες διοξειδίου του θείου μεταφέρθηκαν μέχρι τη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Ευρώπη, επηρεάζοντας εν τέλει και ορισμένα μέρη της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης. Το Agencia EFE αναφέρει ότι το ηφαίστειο Cumbre Vieja έχει εκτοξεύσει περίπου 250.000 τόνους διοξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρα (La Palma volcano spews, 2021) [2][3].

Μετά από τρεις μήνες συνεχών ροών λάβας, υπάρχουν ενδείξεις ότι η δραστηριότητα του ηφαιστείου τελειώνει. Στις 14 Δεκεμβρίου 2021, γεωλόγοι του Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας των Καναρίων Νήσων (INVOLCAN) παρατήρησαν απότομη μείωση της σεισμικής δραστηριότητας. Η εκρηκτική δραστηριότητα, οι εκπομπές διοξειδίου του θείου και οι ροές λάβας εξασθένησαν επίσης. Στις 25 Δεκεμβρίου, την ημέρα των Χριστουγέννων, ανακοινώθηκε το τέλος της ηφαιστειακής δραστηριότητας, αφού οι Αρχές των Κανάριων Νήσων επιβεβαίωσαν πως δεν είχε παρατηρηθεί ροή λάβας, σεισμική δραστηριότητα ή σημαντικές εκπομπές διοξειδίου του θείου από το ηφαίστειο επί 10 ημέρες [1][4].

Πηγές:
1. https://earthobservatory.nasa.gov/images/149231/a-changed-landscape-on-la-palma 
2. https://climateadaptationplatform.com/effects-of-volcanic-eruptions-on-the-climate
3. https://atmosphere.copernicus.eu/copernicus-tracks-ongoing-emissions-la-palma-volcano-across-europe-and-caribbean
4. https://news.sky.com/story/la-palma-volcano-eruption-has-officially-ended-authorities-say-12503770