Δορυφορικά δεδομένα από τον δορυφόρο πολικής τροχιάς Suomi-NPP της NASA έδειξε ότι η έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga εκτόξευσε τέφρα σε ένα μεγάλο βάθος της ατμόσφαιρας.
Μια προκαταρτική ανάλυση ύπαρξης αερολυμάτων απο τον Suomi-NPP έδειξε ότι η ηφαιστιακή έκρηξη εκτόξευσε μεγάλες συγκεντρώσεις αερολυμάτων σε ύψος τουλάχιστον 30 χιλιομέτρων στην στρατόσφαιρα. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι απο δεδομένα υψήλοτερης χρονικής ανάλυσης απο τους γεωστατικούς δορυφόρους κατα την διάρκεια της ηφαιστειακής έκρηξης καταγράφηκαν κορυφές του πλουμίου που πιθανώς έφτασαν τα 43 km ύψος.
Οι μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις πέρα των μεγάλων προβλημάτων που δημιουργούν στις τοπικές κοινωνίες πλησίον των ηφαιστείων μπορούν να έχουν παγκόσμιες αλλά προσωρινές επιπτώσεις στο κλίμα της τάξης 1-3 έτη. Οι μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις έχουν μία αρνητική επίπτωση στην παγκόσμια θερμοκρασία προκαλώντας ψύξη. Ωστόσο, το μέγεθος της ψύξης που μπορούν προκαλέσουν εξαρτάται από την ποσότητα αερολυμάτων (διοξείδιο του θείου) που εκτοξεύουν στην στρατόσφαιρα και αυτό όσον αφορά το Hunga Tonga παραμένει άγνωστο για την ώρα. Σύντομα ωστόσο θα έχουμε αρκετές δορυφορικές εκτιμήσεις για την ποσότητα διοξειδίου του θείου που έχουν εκτοξευθεί και φυσικά μια ακόμα άγνωστη παράμετρος είναι το πόσο θα διαρκέσει αυτή η έκρηξη.
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί μια πιθανή “ψυκτική” επίδραση του Hunga Tonga ως το τέλος ή την παράταση της παγκόσμιας θέρμανσης καθώς ακόμα και αν αυτή η ηφαιστειακή έκρηξη έχει κάποια κλιματική επίπτωση αυτή θα είναι προσωρινή.