Επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Reading και του Birmingham, ανακάλυψαν ότι η επικονίαση μειώθηκε έως και 31%, με την παρουσία ρύπων κοντά στο εδάφος, όπως τα προϊόντα καύσης του άνθρακα και το όζον.
Επικονίαση ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία πραγματοποιείται η γονιμοποίηση στα φυτά μέσω μεταφοράς της γύρης και η οποία επιτυγχάνεται κυρίως με τη βοήθεια των εντόμων και του αέρα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι υπήρχαν έως και 70% λιγότεροι επικονιαστές και έως και 90% λιγότερες επισκέψεις λουλουδιών, με την παρουσία ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Θεωρητικά, οι ρύποι αντιδρούν και αλλάζουν τις μυρωδιές των λουλουδιών, καθιστώντας πιο δύσκολη την όσφρησή τους από τα έντομα που μεταφέρουν τη γύρη (επικονιαστές). Η εργασία τονίζει ότι η ρύπανση θα μπορούσε να συμβάλει στη συνεχιζόμενη μείωση των εντόμων επικονίασης, καθιστώντας πιο δύσκολο τον εντοπισμό της τροφής τους – της γύρης και του νέκταρ.
Ο αντίκτυπος που έχει αυτό το φαινόμενο στη φύση, όπου τα έντομα συντελούν στην επικονίαση σημαντικών τροφών και ενδημικών αγριολούλουδων, είναι λιγότερο κατανοητή. Για τον λόγο αυτό, η νέα μελέτη αυτή είχε στόχο να συγκεντρώσει στοιχεία για να διερευνήσει πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει διάφορα είδη εντόμων επικονίασης, μερικά από τα οποία βασίζονται στο άρωμα των λουλουδιών περισσότερο από άλλα.
Για τους σκοπούς της μελέτης, χρησιμοποιήθηκε μια ειδική εγκατάσταση για τη ρύθμιση των επιπέδων των οξειδίων του αζώτου (NOx) – τα οποία υπάρχουν στα καυσαέρια του πετρελαίου – και του όζοντος σε ανοιχτό περιβάλλον. Στη συνέχεια παρατήρησαν τις επιδράσεις που είχαν αυτοί οι ρύποι στην επικονίαση των φυτών της μαύρης μουστάρδας (Brassica Nigra) από ελεύθερα και τοπικά εμφανιζόμενα επικονιαστικά έντομα κατά τη διάρκεια δύο καλοκαιρινών αγροτικών περιόδων.
Για τη μελέτη, χρησιμοποιήθηκαν συγκεντρώσεις ρύπανσης πολύ κάτω από τα μέγιστα μέσα επίπεδα – που αντιστοιχούν στο 40-50% των ορίων που ορίζονται επί του παρόντος από τη νομοθεσία των ΗΠΑ ως ασφαλή για το περιβάλλον. Οι συγκεντρώσεις αυτές είναι μικρότερες σε σύγκριση με τα υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης που εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο λόγω παραβιάσεων των κανονισμών.
Οι παρατηρήσεις αποκάλυψαν ότι υπήρχαν 62-70% λιγότερες επισκέψεις επικονιαστών στα φυτά που βρίσκονται σε μολυσμένο αέρα. Η μείωση αυτή παρατηρήθηκε σε επτά ομάδες επικονιαστών, ιδιαίτερα τις μέλισσες, τους σκόρους, τις μύγες και τις πεταλούδες. Υπήρξαν επίσης 83-90% λιγότερες επισκέψεις λουλουδιών από αυτά τα έντομα, και τελικά μείωση 14-31% στην επικονίαση, με βάση την απόδοση των σπόρων και άλλους παράγοντες.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει ευρείες επιπτώσεις, επειδή η επικονίαση από τα έντομα παρέχει συμπεράσματα οικονομικής αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο. Υποστηρίζει περίπου το 8% της συνολικής αξίας της παραγωγής γεωργικών τροφίμων παγκοσμίως και το 70% όλων των καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένων των μήλων, των φραουλών και του κακάο.
Ο Δρ Robbie Girling, αναπληρωτής καθηγητής αγροοικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Reading, επικεφαλής της μελέτης, είπε: «Γνωρίζαμε από προηγούμενες εργαστηριακές μελέτες ότι τα καυσαέρια μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα έντομα- επικονιαστές, αλλά οι επιπτώσεις που βρήκαμε στο πεδίο μελέτης, ήταν πολύ πιο δραματικές από όσο περιμέναμε».
Ο Δρ Christian Pfrang, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και συντελεστής της μελέτης, δήλωσε: «Αυτή η διεπιστημονική εργασία απέδειξε πολύ καθαρά πώς οι ατμοσφαιρικοί ρύποι επηρεάζουν αρνητικά την επικονίαση με άμεσες συνέπειες για την παραγωγή τροφίμων καθώς και την ανθεκτικότητα του φυσικού μας περιβάλλοντος».
Αν και προηγούμενες εργαστηριακές μελέτες από μέλη της ομάδας του Reading έδειξαν ότι τα καυσαέρια πετρελαίου μπορούν να αλλάξουν τις μυρωδιές των λουλουδιών, η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που παρατηρεί αρνητικό αντίκτυπο των κοινών ατμοσφαιρικών ρύπων στην επικονίαση στο φυσικό περιβάλλον.
Πηγή: Meteorological Technology International
Εικόνες: Wikimedia commons (Creative Commons CC0 License)