Εν μέσω κύματος καύσωνα ρεκόρ και παρατεταμένης ξηρασίας, εκτεταμένες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει στην βορειοανατολική Αργεντινή. Στα τέλη Ιανουαρίου 2022, περισσότερες από χίλιες πυρκαγιές μαίνονταν γύρω από την επαρχία Corrientes, μια κυρίως αγροτική περιοχή στην οποία έχουν σημειωθεί ελάχιστες έως καθόλου βροχοπτώσεις σε δύο μήνες. Από την έναρξη των πυρκαγιών τον Δεκέμβριο, περισσότερα από 520.000 εκτάρια (5,2 εκατομμύρια στρέμματα) έχουν καεί, προκαλώντας τον θάνατο άγριων και οικόσιτων ζώων και καταστρέφοντας βοσκότοπους, καθώς και καλλιέργειες όπως ρυζιού και τσαγιού.
Στις 7 Φεβρουαρίου 2022, ο κυβερνήτης της επαρχίας Corrientes κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αγροτική καταστροφή , με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου. Την ίδια μέρα, το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωργικής Τεχνολογίας της Αργεντινής (INTA) υπολόγισε ότι οι πυρκαγιές είχαν πλήξει περίπου το 6 τοις εκατό της επαρχίας, που βρίσκεται ανάμεσα στους ποταμούς Paraná και Uruguay κοντά στα σύνορα με την Παραγουάη.
H παρακάτω δορυφορική εικόνα, η οποία ελήφθη, από το όργανο OLI-2 (Operational Land Imager-2) του δορυφόρου Landsat 9 στις 16 Φεβρουαρίου 2022, δείχνει τις καμένες εκτάσεις και τον πυκνό καπνό από τις πολλαπλές πυρκαγιές που εξακολουθούν να καίνε κοντά στο Εθνικό Πάρκο Iberá.
Η ξηρασία ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021 και συνεχίστηκε μέχρι τον Φεβρουάριο, καθώς η Αργεντινή βιώνει το δεύτερο καλοκαίρι κάτω από την επίδραση του La Niña. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του φαινομένου La Niña, τα νέφη και οι βροχοπτώσεις γίνονται πιο σποραδικές στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ξηρές συνθήκες στη Βραζιλία, την Αργεντινή και άλλα μέρη της Νότιας Αμερικής. Η πόλη Corrientes, στην οποία συνήθως σημειώνονται κατά μέσο όρο 162 χιλιοστά βροχής τον Φεβρουάριο, έχει δεχθεί μέχρι στιγμής λιγότερα από 20 χιλιοστά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αργεντινής (SMN).
Οι ξηρές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί από την ακραία ζέστη στην κεντρική Νότια Αμερική, καθώς οι θερμοκρασίες προσέγγισαν ή ξεπέρασαν επανειλημμένα τους 40° Κελσίου. Στις 11 Ιανουαρίου, οι επίγειοι μετεωρολογικοί σταθμοί στο Μπουένος Άιρες κατέγραψαν θερμοκρασία 41,1°C —τη δεύτερη πιο θερμή ημέρα της πόλης στην ιστορία, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας.
Πηγή: NASA Earth Observatory