H παρακάτω εικόνα, η οποία ελήφθη από έναν από τους δορυφόρους Copernicus Sentinel-2 στις 22 Μαρτίου 2022, δείχνει τα σύνορα μεταξύ των περιοχών Λομβαρδίας και Πιεμόντε στη Βόρεια Ιταλία, όπου βρίσκονται οι πόλεις Μιλάνο, Νοβάρα και Παβία.
Η περιοχή αυτή βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με έντονη ξηρασία, ως συνέπεια των ανεπαρκών βροχοπτώσεων και θερμοκρασιών πάνω από τις κανονικές για την εποχή, με μεγάλη πιθανότητα αρνητικών επιπτώσεων στον τοπικό αγροτικό τομέα. O χειμώνας 2021/2022 ήταν ο έκτος πιο ξηρός τα τελευταία 63 χρόνια, ενώ η ροή του Πάδου, του σημαντικότερου ποταμού στην Ιταλία, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών.
Μάλιστα, η ξηρασία που έπληξε τη Βόρεια Ιταλία τους τελευταίους μήνες είναι πιθανό να συνέβαλε στην ταχεία εξάπλωση δασικής πυρκαγιάς, η οποία εκδηλώθηκε τη νύχτα μεταξύ 22 και 23 Μαρτίου σε μια ορεινή περιοχή κοντά στο Μπελούνο και το Τρεβίζο στο Βένετο στη Βόρεια Ιταλία. Η πυρκαγιά έχει επεκταθεί σημαντικά παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών και τις επιχειρήσεις εναέριων πυροσβεστικών μέσων, καθώς τα χαμηλά επίπεδα νερού στον κοντινό ποταμό Piave δεν επέτρεψαν τη χρήση για ανεφοδιασμό νερού, αναγκάζοντας το αεροσκάφος να ανανεώσει το φορτίο νερού στην πιο μακρινή λίμνη Santa Croce.
Η παρακάτω εικόνα, η οποία ελήφθη από έναν από τους δορυφόρους Copernicus Sentinel-2 στις 24 Μαρτίου 2022, δείχνει τους καπνούς από τις πυρκαγιές που έχουν κατακλύσει την περιοχή και επηρεάζουν σοβαρά την τοπική ποιότητα του αέρα.
Οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχοπτώσεων έχουν επίσης αποξηράνει την τεχνητή λίμνη Lago di Ceresole στο Πιεμόντε της βόρειας Ιταλίας. Οι παρακάτω εικόνες από την αποστολή Copernicus Sentinel-2 δείχνουν την κοιλάδα Orco και την παγωμένη λίμνη Lago di Ceresole (χωρητικότητας 35 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού) τον Μάρτιο του 2021 (αριστερά) και ακριβώς ένα χρόνο αργότερα (δεξιά), η λίμνη να έχει αντικατασταθεί από μια μεγάλη έκταση άμμου. Ο πυθμένας της λίμνης, είναι πλέον εντελώς στεγνός.
Πηγή: Ευρωπαϊκή Ένωση, αποστολή Copernicus Sentinel-2, European Space Agency