Σημαντική αύξηση της στάθμης της Τεχνητής Λίμνης Πολυφύτου παρατηρείται τον τελευταίο μήνα σε σύγκριση με το περασμένο φθινόπωρο και χειμώνα. Σύμφωνα με δορυφορικές παρατηρήσεις τα όρια της λίμνης έχουν μεταβληθεί κατά 150μ – 250μ, ενώ σε μερικά σημεία αυτής και κατά 270μ, σε σχέση με τα όριά της κατά τον περασμένο Οκτώβριο του 2021, όπου συνήθως τότε παρατηρείται το ελάχιστο βάθος της.
Απόρροια της αύξησης της στάθμης της λίμνης είναι και το λιώσιμο του χιονιού στα ορεινά της Πίνδου, καθώς η λίμνη τροφοδοτείται κυρίως από τον ποταμό Αλιάκμονα (78-84%), από υπόγεια νερά (10-15%), ενώ δέχεται και τα νερά από τη λεκάνη απορροής μέσω χειμάρρων (4-8%). Η λεκάνη απορροής της λίμνης περικλείεται από τα όρη Βόιο, Β. Πίνδος, Καμβούνια, Πιέρια, Άσκιον, Βέρνον και Τρικλάριο.
Χαρακτηριστικό της μεγάλης αύξησης της στάθμης είναι πως αρκετά σημεία περιφερειακά της λίμνης έχουν καλυφθεί από το νερό, σχηματίζοντας σε μερικές περιπτώσεις και διάφορα πανέμορφα νησάκια όπως φαίνεται και στην παρακάτω δορυφορική εικόνα του Sentinel2 την Πέμπτη 28 Απριλίου 2022.
Στο παρακάτω βίντεο που επιμελήθηκε το climatebook παρουσιάζονται οι διαφορές στα όρια της Λίμνης Πολυφύτου μεταξύ Οκτωβρίου 2021 και τέλη Απριλίου του 2022. Οι εικόνες είναι προϊόν του δορυφόρου Sentinel2 του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus.
Παρόμοια συμπεριφορά παρατηρείται στις περισσότερες λίμνες της ηπειρωτικής χώρας τέτοια εποχή, λόγω της τήξης του χιονιού στα ορεινά. Ο φετινός χειμώνας προσέφερε μεγάλες ποσότητες χιονιού στα βουνά της χώρας μας, με αποτέλεσμα τέτοια εποχή να γεμίζουν οι υδροφόροι ορίζοντες (λίμνες, ποτάμια).
Πηγές: Copernicus, limnepolyphytou/limnipolifitou