Η απεικόνιση παρουσιάζει τις θερμοκρασιακές αποκλίσεις σε ζώνες γεωγραφικού πλάτους, μεταξύ των ετών 1880-2021. Τα στιγμιότυπα δείχνουν ότι η Αρκτική θερμαίνεται πολύ πιο γρήγορα από άλλες περιοχές της Γης.
Το 2021 συνδέθηκε με το 2018, με μέση θερμοκραία 0,85 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο για τη βασική περίοδο της NASA, ως το έκτο θερμότερο έτος μέσα στο κλιματικό αρχείο- το οποίο χρονολογείται από το 1880, σύμφωνα με την ετήσια ανάλυση της NASA για τις μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες. Η χρονιά συνέβαλε σε μια άνευ προηγουμένου- αλλά καλά κατανοητή- τάση, κατά την οποία τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ.
Οι θερμοκρασίες που παρουσιάζονται βασίζονται στην ανάλυση των θερμοκρασιών επιφάνειας, από το Ινστιτούτο Διαστημικών Σπουδών Goddard -GISS της NASA (GISTEMP v4), και παρέχουν μια εκτίμηση της παγκόσμιας μεταβολής της επιφανειακής θερμοκρασίας του πλανήτη.
Καθώς η ανάλυση θερμοκρασιών της NASA δείχνει ότι η Αρκτική θερμαίνεται τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη, οι δορυφόροι καταγράφουν μείωση της έκτασης του θαλάσσιου πάγου της περιοχής κατά περίπου 13% ανά δεκαετία. Οι δορυφόροι δείχνουν επίσης ότι ο ωκεανός θερμαίνεται με άνευ προηγουμένου ρυθμό, με το 2021 να σηματοδοτεί τις υψηλότερες θερμοκρασίες των ωκεανών και την υψηλότερη παγκόσμια στάθμη της θάλασσας που έχει καταγραφεί ποτέ.