Η ετήσια παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας το 2021 ήταν χαμηλότερη από το 2019 και το 2020 λόγω εν μέρει του φαινομένου La Niña ενώ ο πολικός στρόβιλος στην Ανταρκτική συνέβαλε στον πιο κρύο χειμώνα που έχει καταγραφεί στο Νότιο Πόλο.
Αξιοσημείωτα ευρήματα από τη διεθνή έκθεση:
- Τα αέρια του θερμοκηπίου της Γης ήταν τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί.
- Η τάση θέρμανσης της γης συνεχίστηκε.
- Η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί.
(συνέχεια)
- Οι συνθήκες La Niña μείωσαν τις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας.
Οι συνθήκες La Niña που ξεκίνησαν στα μέσα του 2020 συνεχίστηκαν για το μεγαλύτερο μέρος του 2021. Η ετήσια παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας το 2021 ήταν χαμηλότερη από το 2019 και το 2020 λόγω εν μέρει του φαινομένου της La Niña, αλλά ήταν ακόμα 0,29 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1991–2020. Περίπου το 57% της επιφάνειας των ωκεανών παρουσίασε τουλάχιστον έναν θαλάσσιο καύσωνα κατά τη διάρκεια του 2021.
- Οι θερμοκρασίες παρουσίασαν διαφορές στο νότιο ημισφαίριο.
Η La Niña συνέβαλε στην πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί για τη Νέα Ζηλανδία, αλλά και στην πιο κρύα χρονιά από το 2012 για την Αυστραλία. Στην Ανταρκτική, ο ψυχρός αέρας μέσα σε έναν ισχυρό, σταθερό πολικό στρόβιλο συνέβαλε στον πιο κρύο χειμώνα (από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο) που έχει καταγραφεί στον Νότιο Πόλο. Στη χερσόνησο της Ανταρκτικής, το μόνο τμήμα της ηπείρου που φτάνει πέρα από τον Ανταρκτικό Κύκλο, δύο σταθμοί δέχθηκαν επίμονους θερμούς βόρειους ανέμους. Ο ένας σταθμός σημείωσε την υψηλότερη ετήσια θερμοκρασία που έχει καταγραφεί, ενώ ο άλλος σημείωσε τη δεύτερη υψηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία.
(συνεχίζεται)
Πηγή: National Oceanic and Atmospheric Administration, American Meteorological Society