Κατά τη διάρκεια κυμάτων καύσωνα το καλοκαίρι του 2021, καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ στον Αρκτικό κύκλο. Στην Γροιλανδία σημειώθηκε ένα ευρέως διαδεδομένο επεισόδιο τήξης πάγων, και πέρυσι η ποσότητα πολυετούς πάγου ήταν η δεύτερη χαμηλότερη που έχει καταγραφεί στην Αρκτική.
Αξιοσημείωτα ευρήματα από τη διεθνή έκθεση:
- Τα αέρια του θερμοκηπίου της Γης ήταν τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί.
- Η τάση θέρμανσης της γης συνεχίστηκε.
- Η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί.
- Οι συνθήκες La Niña μείωσαν τις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας.
- Οι θερμοκρασίες ήταν ανάμεικτες στο νότιο ημισφαίριο.
(συνέχεια)
- Η Αρκτική ήταν πιο κρύα συνολικά, ωστόσο σημειώθηκαν ορισμένα ρεκόρ ζέστης.
Η Αρκτική είχε την πιο ψυχρή της χρονιά από το 2013, το 2021 ήταν η 13η θερμότερη χρονιά στο αρχείο των 122 ετών. Φαινόμενα ακραίας ζέστης σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κατά τη διάρκεια ενός τεράστιου κύματος καύσωνα στη δυτική Βόρεια Αμερική, καταγράφηκε θερμοκρασία 39,9 βαθμών C) στις 30 Ιουνίου 2021 στο Fort Smith των Northwest Territories του Καναδά. Η τιμή αυτή ήταν η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ πάνω από τις 60 μοίρες βόρειου γεωγραφικού πλάτους.
Ένα ευρέως διαδεδομένο γεγονός τήξης στο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας στις 14 Αυγούστου 2021 – το πιο πρόσφατο που έχει καταγραφεί – συνέπεσε με την πρώτη παρατηρούμενη βροχόπτωση στα 33 χρόνια αρχείων στον σταθμό Summit Station, ο οποίος βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 3.200 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.
Ενώ η ελάχιστη έκταση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής ήταν η 12η μικρότερη έκταση στο αντίστοιχο αρχείο των 43 ετών, η ποσότητα του πολυετούς πάγου- πάγου που επιβιώνει από μία ή περισσότερες καλοκαιρινές περιόδους τήξης – που παρέμεινε στην Αρκτική ήταν η δεύτερη χαμηλότερη που έχει καταγραφεί. Αυτό υποδηλώνει τη διαρκή μετάβαση της Αρκτικής σε ένα νεότερο, λεπτότερο επιφανειακό στρώμα πάγου, το οποίο είναι πιο πιθανό να βιώσει πλήρη τήξη στο μέλλον.
(συνεχίζεται)
Πηγή: National Oceanic and Atmospheric Administration, American Meteorological Society