Νέα έκθεση από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών (UNDRR) και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) προειδοποιεί ότι οι μισές χώρες παγκοσμίως δεν προστατεύονται από συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης πολλαπλών κινδύνων.
Οι αριθμοί είναι ακόμη χειρότεροι για τις αναπτυσσόμενες χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής. Λιγότερες από τις μισές λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες και μόνο το ένα τρίτο των αναπτυσσόμενων μικρών νησιών διαθέτουν σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πολλαπλών κινδύνων.
Η έκθεση, για την παγκόσμια κατάσταση των συστημάτων έγκαιρων προειδοποιήσεων πολλαπλών κινδύνων ( Global Status of Multi-Hzard Early Warning Systems – Target G ), αναλύει νέα δεδομένα και δείχνει ότι οι χώρες με περιορισμένη κάλυψη έγκαιρης προειδοποίησης έχουν θνησιμότητα από καταστροφές που είναι οκτώ φορές υψηλότερη από τις χώρες με σημαντική έως ολοκληρωμένη κάλυψη.
«Ο κόσμος αποτυγχάνει να επενδύσει στην προστασία των ζωών και των μέσων διαβίωσης όσων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Όσοι έχουν κάνει τα λιγότερα για να προκαλέσουν την κλιματική κρίση πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και κάλεσε όλες τις χώρες να επενδύσουν σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, «Θα συμβούν ακραία καιρικά φαινόμενα. Αλλά δεν χρειάζεται να γίνουν θανατηφόρες καταστροφές». Ο κ. Γκουτέρες ζήτησε από τον WMO να πρωτοστατήσει σε νέα δράση για να διασφαλίσει ότι κάθε άτομο στη Γη θα προστατεύεται από συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης τα επόμενα πέντε χρόνια.
Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης αποτελούν ένα αποδεδειγμένο μέσο για τη μείωση των βλαβών σε ανθρώπους και των ζημιών σε περιουσιακά στοιχεία πριν από επικείμενους κινδύνους, όπως καταιγίδες, τσουνάμι, ξηρασίες και καύσωνες.Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης πολλαπλών κινδύνων αντιμετωπίζουν αρκετούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν μόνοι, ταυτόχρονα ή διαδοχικά.
Καθώς η κλιματική αλλαγή προκαλεί πιο συχνά, ακραία και απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα, η επένδυση σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που στοχεύουν πολλαπλούς κινδύνους είναι πιο επείγουσα από ποτέ. Αυτό οφείλεται στην ανάγκη προειδοποίησης όχι μόνο για τις αρχικές επιπτώσεις των καταστροφών, αλλά και για τις επιπτώσεις δεύτερης και τρίτης τάξης (για παράδειγμα ρευστοποίηση του εδάφους μετά από σεισμό ή κατολίσθηση και εστίες ασθενειών μετά από έντονες βροχοπτώσεις).
Η έκθεση δείχνει ότι οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, τα αναπτυσσόμενα μικρά νησιωτικά κράτη και οι χώρες της Αφρικής απαιτούν τις περισσότερες επενδύσεις για να αυξήσουν την κάλυψη έγκαιρων προειδοποιήσεων και να προστατευθούν επαρκώς από καταστροφές.
«Ανησυχητικά, αυτή η έκθεση υπογραμμίζει σημαντικά κενά στην προστασία, καθώς μόνο οι μισές χώρες παγκοσμίως διαθέτουν Συστήματα Έγκαιρης Προειδοποίησης Πολλαπλών Κινδύνων. Αυτή είναι μια κατάσταση που πρέπει να αλλάξει επειγόντως για να σωθούν ζωές, μέσα διαβίωσης και περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε η κ. Mami Mizutori, Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών και επικεφαλής της UNDRR.
«Ο αριθμός των καταγεγραμμένων καταστροφών έχει αυξηθεί κατά πέντε φορές, εν μέρει λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο και των πιο ακραίων καιρικών συνθηκών. Αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί. Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης είναι ένα αποδεδειγμένο και αποτελεσματικό μέτρο προσαρμογής στο κλίμα, που σώζει ζωές και χρήματα», δήλωσε ο Καθηγητής Πέτρι Ταάλας, Γενικός Γραμματέας του WMO.
Η έκθεση UNDRR και WMO παρέχει συστάσεις για επέκταση και ενίσχυση της έγκαιρης προειδοποίησης και έγκαιρης δράσης για την κάλυψη όλων των ευάλωτων ομάδων. Επίσης καλεί για επένδυση σε όλα τα στοιχεία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, αλλά ιδιαίτερα στη γνώση των κινδύνων για τον καλύτερο σχεδιασμό συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, και στην οικοδόμηση της ικανότητας των κοινοτήτων σε κίνδυνο για έγκαιρη δράση. Συνιστά επίσης την επένδυση σε βελτιωμένα δεδομένα και καλύτερη πρόσβαση στην τεχνολογία για ισχυρότερη παρακολούθηση κινδύνων, ταχύτερη επικοινωνία των προειδοποιήσεων και καλύτερη παρακολούθηση των εξελίξεων.
Οι προσπάθειες αυτές κινούνται επίσης προς την επίτευξη του στόχου G του πλαισίου Sendai για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών 2015-2030, ενός παγκόσμιου σχεδίου για τη μείωση των παγκόσμιων κινδύνων και απωλειών καταστροφών, το οποίο καλεί τις χώρες να «αυξήσουν ουσιαστικά τη διαθεσιμότητα και την πρόσβαση σε έγκαιρη προειδοποίηση πολλαπλών κινδύνων έως το 2030».
Πηγή: Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός -WMO (World Meteorological Organization)