Η υπερθέρμανση του πλανήτη μας έχει μειώσει αισθητά τις περιόδους χαμηλών θερμοκρασιών σε εκτεταμένες περιοχές της Ευρώπης, όμως αιφνίδια και ισχυρά γεγονότα παγετού στην καρδιά της άνοιξης προκαλούν συχνά καταστροφές σε καλλιέργειες.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Natural Hazards and Earth System Sciences, απέδειξε ότι χωρίς την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, ο ισχυρός και πολυήμερος παγετός που έπληξε την Κεντρική Ευρώπη στις αρχές του Απριλίου 2021, δεν θα είχε τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες για την αγροτική παραγωγή.
Αυτό το επεισόδιο παγετού οδήγησε σε πολύ σοβαρές ζημιές σε αμπέλια και οπωροφόρα δέντρα στη Γαλλία, σε περιοχές όπου είχαν επηρεαστεί από έναν ασυνήθιστα θερμό Μάρτιο, με αποτέλεσμα οι βλαστοί των δέντρων να είναι σε προχωρημένο στάδιο πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο.
Οι Γάλλοι ερευνητές με τη χρήση 172 προσομοιώσεων κλιματικών μοντέλων έδειξαν ότι χωρίς την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, ο παγετός θα ήταν ακόμη πιο ισχυρός τον Απρίλιο του 2021, περίπου κατά 1,2°C. Επιπρόσθετα, αυτό το φαινόμενο παγετού είναι πλέον περίπου 50% πιο πιθανό να συμβεί λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και όλα τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν μια περαιτέρω αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης παγετού κοντά στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου η οποία θα είναι όλο και πιο πρώιμη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τον χειμώνα.
Οι μετεωρολογικοί σταθμοί που κατέγραψαν ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας τον Μάρτιο 2021 (α) και οι αντίστοιχοι σταθμοί που κατέγραψαν ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών τον Απρίλιο 2021 (β) στη Γαλλία. Τα ρεκόρ αφορούν χρονοσειρές άνω των 20 ετών. Πηγή: NHESS