Το καλοκαίρι του 2023 ήταν το θερμότερο στον πλανήτη από το 1880 που ξεκίνησαν τα παγκόσμια κλιματικά αρχεία, σύμφωνα με επιστήμονες του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ (GISS) της NASA.
Οι μήνες Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος συνολικά ήταν κατά 0,23 °C θερμότεροι από οποιουσδήποτε άλλους καλοκαιρινούς μήνες στα αρχεία της NASA και κατά 1,2°C θερμότεροι από το μέσο καλοκαίρι μεταξύ των ετών 1951 και 1980. Μόνο ο Αύγουστος ήταν κατά 1,2 °C θερμότερος από τον μέσο όρο.
Ο παρακάτω χάρτης απεικονίζει παγκόσμιες ανωμαλίες θερμοκρασίας για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο, και τον Αύγουστο του 2023. Δείχνει πόσο θερμότερες ή ψυχρότερες ήταν περιοχές του πλανήτη σε σύγκριση με τον κλιματικό μέσο όρο από το 1951 έως το 1980. Οι περιοχές με πιο έντονο κόκκινο χρώμα έχουν σημειώσει θερμοκρασίες τουλάχιστον 4 °C πάνω από το μέσο όρο.
Τα νέα ρεκόρ σημειώθηκαν καθώς ακραία ζέστη επικράτησε σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, επιτείνοντας τις θανατηφόρες πυρκαγιές στον Καναδά και τη Χαβάη και πυροδοτώντας κύματα καύσωνα στη Νότια Αμερική, την Ιαπωνία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ενώ πιθανότατα συνέβαλε στις έντονες βροχοπτώσεις σε Ιταλία, Ελλάδα και Κεντρική Ευρώπη.
«Οι θερμοκρασίες ρεκόρ του καλοκαιριού του 2023 δεν είναι απλώς ένα σύνολο αριθμών – έχουν ως αποτέλεσμα τρομερές συνέπειες στον πραγματικό κόσμο. Από τις υψηλές θερμοκρασίες στην Αριζόνα, μέχρι τις πυρκαγιές στον Καναδά και τις ακραίες πλημμύρες στην Ευρώπη και την Ασία, τα ακραία καιρικά φαινόμενα απειλούν ζωές και τα προς το ζην σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Bill Nelson διευθυντής της NASA.
Η NASA συγκεντρώνει το αρχείο παγκόσμιων θερμοκρασιών, γνωστό ως GISTEMP, από δεδομένα θερμοκρασίας της επιφάνειας του αέρα που ελήφθησαν από δεκάδες χιλιάδες μετεωρολογικούς σταθμούς, καθώς και δεδομένα θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας από όργανα που βασίζονται σε πλοία και σε πλωτούς σταθμούς.
«Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας, που τροφοδοτούνται εν μέρει από την επιστροφή του Ελ Νίνιο, ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για τα θερμοκρασιακά ρεκόρ του καλοκαιριού», δήλωσε ο Τζος Γουίλις,από το Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA.
Το Ελ Νίνιο είναι ένα φυσικό φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από θερμότερες από τις κανονικές τιμές θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας (και υψηλότερα επίπεδα της θάλασσας) στον κεντρικό και ανατολικό τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό.
Το καλοκαίρι του 2023 που σημειώνει ρεκόρ συνεχίζει μια μακροπρόθεσμη τάση θέρμανσης. Επιστημονικές παρατηρήσεις και αναλύσεις που έγιναν εδώ και δεκαετίες από τη NASA, την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) και άλλα διεθνή ιδρύματα έχουν δείξει ότι αυτή η θέρμανση οφείλεται κυρίως στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο. Ταυτόχρονα, τα φυσικά γεγονότα του Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό συσχετίζονται με τα θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί.
Ο Willis και άλλοι επιστήμονες αναμένουν να δουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις του El Niño τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2024. Το El Niño σχετίζεται με την εξασθένηση των ανατολικών εμπορικών ανέμων και την κίνηση του θερμών υδάτων από τον Δυτικό Ειρηνικό προς τη δυτική ακτή της Αμερικής . Το φαινόμενο μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις, φέρνοντας συχνά ψυχρότερες, υγρότερες συνθήκες στα νοτιοδυτικά των ΗΠΑ και ξηρασία σε χώρες του δυτικού Ειρηνικού, όπως η Ινδονησία και η Αυστραλία.
Πηγή: NASA Earth Observatory