Αύξηση ρεκόρ στη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα

Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα έχει ανέλθει σε νέο ρεκόρ άνω των 423 ppm (μέρη στο εκατομμύριο). Για πρώτη φορά στα χρονικά η ημερήσια συγκέντρωση CO2 έφτασε και ξεπέρασε τα 423 ppm. Τα στοιχεία προέρχονται από το Παρατηρητήριο Mauna Loa, τον απομακρυσμένο σταθμό σε ένα ηφαίστειο στη Χαβάη που μετρά τη συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα από τo 1958. Ο σταθμός μέτρησε το ρεκόρ όλων των εποχών 423.23 ppm την Τετάρτη 12 Απριλίου 2023.

Έχουν περάσει περισσότερα από 3 εκατομμύρια χρόνια από τότε που υπήρχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα. Οι συγκεντρώσεις CO2 στην ατμόσφαιρα πριν το 20ο αιώνα έχουν αναλυθεί από παγιδευμένο αέρα σε φυσαλίδες μέσα σε πυρήνες πάγου.

Αντί να σταθεροποιούνται, τα επίπεδα CO2 στην ατμόσφαιρα συνεχίζουν να αυξάνονται με ολοένα και μεγαλύτερο ρυθμό. Η αύξηση της συγκέντρωσης του CO2 τον τελευταίο χρόνο υπολογίζεται περίπου στα 4.2 ppm, πολύ πάνω από τον μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των τελευταίων 10 ετών που ήταν 3 ppm.

Μπορείτε να βλέπετε τις μηνιαίες μετρήσεις συγκέντρωσης CO2 στον σταθμό της Χαβάης από τη σελίδα μας πατώντας εδώ.

Εικόνα 1. Ημερήσιες καταγραφές συγκέντρωσης CO2 στο παρατηρήριο Mauna Loa στη Χαβάη το διάστημα από 28/02 μέχρι και 12/04 το 2023 σε σύγκριση με το 2022. Πηγή δεδομένων: gml.noaa.gov

 

Πηγή δεδομένων: gml.noaa.gov