Αυστραλία: Ψηφίστηκε ο νέος νόμος για το κλίμα

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Anthony Albanese υποσχέθηκε να τερματίσει τους σκληρούς “κλιματικούς πολέμους” της χώρας όταν εξελέγη τον Μάιο – ανατρέποντας μια κυβέρνηση που είχε καθυστερήσει να λάβει ουσιαστική δράση για την κλιματική αλλαγή από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2013.

Έκανε ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση στις 4 Αυγούστου 2022, όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων της Αυστραλίας ψήφισε νομοθεσία που θα θεσπίσει αυστηρότερους στόχους μείωσης των εκπομπών όταν περάσει από τη Γερουσία, κάτι που αναμένεται να συμβεί τον Σεπτέμβριο. Ο νέος εθνικός στόχος – μείωση κατά 43% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κάτω από τα επίπεδα του 2005 έως το 2030 – θα είναι ένα βήμα παραπάνω από τον στόχο της προηγούμενης συντηρητικής κυβέρνησης μεταξύ 26% και 28%. Ο νόμος θα επιβεβαιώσει επίσης τη δέσμευση της χώρας για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Είναι η πιο ουσιαστική νομοθεσία της χώρας για το κλίμα κατά την τελευταία δεκαετία σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Το ζήτημα των ορυκτών καυσίμων

Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ποιο θα ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την εξασφάλιση μιας ισχυρής πρότασης για το κλίμα. Πριν από την εισαγωγή του νομοσχεδίου για το κλίμα της Αυστραλίας στο κοινοβούλιο στα τέλη Ιουλίου, ο Albanese είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Australian Broadcasting Corporation ότι το Εργατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται ο Albanese, δεν θα υποστηρίξει ένα μορατόριουμ για έργα ορυκτών καυσίμων, διότι κάτι τέτοιο θα είχε «καταστροφικές επιπτώσεις στην αυστραλιανή οικονομία».

Η Αυστραλία παράγει το 7% του συνόλου των παγκόσμιων εξαγωγών ορυκτών καυσίμων, κατατάσσοντας μόνο πίσω από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία. Οι περιβαλλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι η συνεχιζόμενη εξόρυξη ορυκτών καυσίμων θα υπονόμευε οποιονδήποτε στόχο θέτει η χώρα και ότι οι εξαγωγές ορυκτών καυσίμων της Αυστραλίας αποτελούν σημαντική κινητήρια δύναμη των παγκόσμιων εκπομπών. «Η μοναδική μεγαλύτερη συμβολή που θα μπορούσε να κάνει η Αυστραλία για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή θα ήταν να σταματήσει να ανοίγει νέα έργα άνθρακα και φυσικού αερίου», λέει στο TIME ο Άνταμ Μπαντ, ηγέτης του Κόμματος των Πρασίνων και μέλος του κοινοβουλίου.

Υπάρχουν 114 νέα έργα άνθρακα και φυσικού αερίου στον επενδυτικό αγωγό της Αυστραλίας. Αυτό περιλαμβάνει το αμφιλεγόμενο έργο φυσικού αερίου Scarborough στη Δυτική Αυστραλία, το οποίο θα παράγει υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), μεγάλο μέρος του οποίου θα εξάγεται και θα καίγεται στην Ασία. Το έργο, υπό την ηγεσία της Woodside Energy, αντιμετωπίζει μια δημόσια αντίδραση – η οποία περιελάμβανε διαδικτυακές αναφορές και διαμαρτυρίες έξω από τα γραφεία της εταιρείας στο Περθ – και μια νομική πρόκληση από μια περιβαλλοντική ομάδα που υποστηρίζει ότι η καύση καυσίμου από το έργο θα αύξανε τις παγκόσμιες θερμοκρασίες και περαιτέρω ζημιές Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας, ο οποίος έχει ήδη πληγεί από λεύκανση που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή. Οι ακτιβιστές λένε ότι εάν το έργο προχωρήσει, η καύση του καυσίμου θα απελευθερώσει τόση ρύπανση όσο 20.000 πτήσεις σε όλο τον κόσμο κάθε μέρα, για τα επόμενα 25 χρόνια.

Οι Πράσινοι δεν είναι η μόνη ομάδα στην Αυστραλία που μάχεται ενάντια σε νέα έργα άνθρακα και φυσικού αερίου. Πολλοί αυτόχθονες Αυστραλοί αντιτίθενται στις νέες εξελίξεις ορυκτών καυσίμων στην παραδοσιακή γη τους. Μια ομάδα ιθαγενών Αυστραλών, για παράδειγμα, υπέβαλε μήνυση τον Ιούνιο για να προσπαθήσει να εμποδίσει τη Santos Ltd. από την προσπάθεια ανάπτυξης ενός έργου φυσικού αερίου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στα ανοιχτά της βόρειας Αυστραλίας.

Και έξι στους δέκα Αυστραλούς (63%) υποστηρίζουν την απαγόρευση ανοίγματος νέων ανθρακωρυχείων στην Αυστραλία, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του 2022 από το think tank του Lowy Institute, και το ποσοστό των νέων Αυστραλών που δεν θέλουν νέα ανθρακωρυχεία είναι ακόμη υψηλότερο, στο 70%. Αυτό το συναίσθημα ήταν εμφανές στις πρόσφατες εκλογές, οι οποίες επέπληξαν το συντηρητικό Φιλελεύθερο Κόμμα -το οποίο διοχέτευσε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μια ανάκαμψη με «γκάζι» από την πανδημία- και εξέλεξε έναν αριθμό-ρεκόρ ανεξάρτητων υποψηφίων που υποστηρίζουν πιο σκληρούς δράση για το κλίμα και μέλη του Κόμματος των Πρασίνων. Αυτοί οι φιλικοί προς το κλίμα πολιτικοί υποσχέθηκαν να θέσουν υπόλογη την κυβέρνηση των Εργατικών για να αναλάβει δράση και οι προσπάθειές τους ήταν ορατές στις διαπραγματεύσεις για το νομοσχέδιο για το κλίμα.