Αίτνα: Νέα έκρηξη στο ηφαίστειο - 'Εκλεισε το αεροδρόμιο της Κατάνιας

Το ηφαίστειο της Αίτνας εξερράγη ξανά τη Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023, εκτοξεύοντας τέφρα και καπνό, αναγκάζοντας τις αρχές της Σικελίας να κλείσουν το αεροδρόμιο της Κατάνης. «Λόγω της δραστηριότητας της Αίτνας και της μεγάλης ποσότητας ηφαιστειακής τέφρας που έπεσε στο αεροδρόμιο οι πτήσεις διακόπτονται μέχρι να το επιτρέψουν ξανά οι συνθήκες», ανέφερε η διεύθυνση του αεροδρομίου.

Ο καπνός και η στάχτη από την τέφρα που εκτοξεύτηκε έφτασε μέχρι και νότια της Μάλτας σε μεγάλα ύψη (>5 km). Το πλούμιο του Διοξειδίου του Θείου (SO2) που ανιχνεύτηκε από τον δορυφόρο Sentinel-5P της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Copernicus την Δευτέρα 14/08, ταξίδεψε σχεδόν 350 χλμ φτάνοντας μέχρι τα νότια της Μάλτας κοντά στις ακτές της Βόρειας Αφρικής (βλ. Εικόνα 1 & 2).

Η Αίτνα, που φτάνει τα 3.324 μέτρα σε ύψος, είναι το πλέον ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης.

Εικόνα 1. Δορυφορική εικόνα από το δορυφόρο Sentinel3 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Copernicus στις 14/08/2023 πάνω από το νησί της Σικελίας. Διακρίνεται το πλούμιο του καπνού και της τέφρας από την έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας. Πηγή δεδομένων: Sentinel-3/Copernicus.

Εικόνα 2. Κατακόρυφη στήλη του Διοξειδίου του Θείου όπως ανιχνεύτηκε από τον δορυφόρο Sentinel-5P στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στις 14/08/2023, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας. Πηγή δεδομένων: Sentinel-5P/Copernicus.