Αλλαγή του τοπίου στη Μαγνησία από την κακοκαιρία "Daniel"

Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Μαγνησία κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας “Daniel” μεταξύ 5 και 7 Σεπτεμβρίου 2023, προκάλεσαν αλλαγή του τοπίου σχεδόν στο σύνολο του ορεινού όγκου του Πηλίου.

Στις παρακάτω δορυφορικές εικόνες βλέπετε χειμάρρους και παραλίες να έχουν αλλάξει μορφή. Οι δρόμοι πλησίον των χειμάρρων έχουν εξαφανιστεί, όπως και πολλές γέφυρες. Κατολισθήσεις είναι επίσης εμφανείς.

Στην πρώτη κινούμενη εικόνα διακρίνεται το Ανατολικό Πήλιο, η περιοχή της Ζαγοράς και Μουρεσίου, μεταξύ 18 Αυγούστου και 22 Σεπτεμβρίου 2023. Τρεις μεγάλοι χείμαρροι υπέστησαν διαπλάτυνση και τα φερτά υλικά τους δημιούργησαν νέες παραλίες σε Χορευτό και Άγιο Ιωάννη.

Στη δεύτερη κινούμενη εικόνα διακρίνεται η περιοχή του Νοτιοανατολικού Πηλίου στα Ποτιστικά, την Πάλτση και την Ξυνόβρυση Μαγνησίας. Και εδώ βλέπουμε ότι οι χείμαρροι είναι μεγαλύτεροι πλέον σε πλάτος, και οι παραλίες άλλαξαν μορφή. 

Στην τρίτη κινούμενη εικόνα διακρίνεται τμήμα του Νοτίου Πηλίου, στη Μηλίνα και τον Πλατανιά Μαγνησίας. Χείμαρροι μικρού μήκους υπέστησαν μεγάλη διαπλάτυνση και σε ορισμένα σημεία άλλαξαν κατεύθυνση ροής από την παλιά τους κοίτη. 

Πηγή: Copernicus / Sentinel-Hub