Ανεμοστρόβιλος αναστατώνει το βόρειο Μίσιγκαν των ΗΠΑ

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν τη γραμμή καταστροφών από την πορεία που ακολούθησε ο  ανεμοστρόβιλος μέσα από την πόλη Gaylord στα τέλη Μαΐου 2022.

Οι εκδήλωση ισχυρών ανεμοστρόβιλων είναι ένα ασυνήθιστο φαινόμενο στο βόρειο Μίσιγκαν. Οι Μεγάλες Λίμνες συχνά λειτουργούν σαν φυσικό εμπόδιο, εξασθενώντας τις καταιγίδες που πλησιάζουν επειδή οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο αέρας πάνω από το νερό εμποδίζουν την ανάπτυξη καταιγίδων.

Ωστόσο, στις 20 Μαΐου 2022, η ζέστη που έσπασε ρεκόρ στα Μεσοδυτικά βοήθησε στην τροφοδότηση μιας σειράς ισχυρών καταιγίδων στο Ουισκόνσιν, οι οποίες διέσχισαν τη λίμνη Μίσιγκαν χωρίς να εξασθενήσουν σημαντικά. Μία από αυτές ενισχύθηκε και μετατράπηκε σε υπερκυτταρική, έναν ιδιαίτερα ισχυρό τύπο καταιγίδας με ένα βαθύ και επίμονο περιστρεφόμενο ανοδικό ρεύμα.

 Από την καταιγίδα αυτή δημιουργήθηκε ο ανεμοστρόβιλος EF-3, ο οποίος έφερε ανέμους ταχύτητας έως και 225 χιλιόμετρα την ώρα και έπληξε την πόλη του Gaylord. Το χαλάζι που έπεσε ήταν σε μέγεθος μπάλας του γκολφ και του μπέιζμπολ, καθώς προχωρούσε ανατολικά-βορειοανατολικά σε όλο το Μίσιγκαν από την περιοχή Traverse City έως την Alpena.

Το όργανο Operational Land Imager (OLI)  του δορυφόρου Landsat 8 κατέγραψε εικόνες φυσικών χρωμάτων της περιοχής στις 2 Ιουνίου 2022 (δεξιά) και στις 31 Μαΐου 2021 (αριστερά). Ο παρακάτω χάρτης βασίζεται σε οπτικές διαφορές μεταξύ αυτών των δύο εικόνων.

Η γραμμή των καταστροφών εκτείνεται σε μήκος σχεδόν 27 χιλιομέτρων, διασχίζοντας δάση, γεωργικές εκτάσεις, την εμπορική περιοχή του Gaylord και κατοικημένες γειτονιές. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ειδήσεων, ο ανεμοστρόβιλος προκάλεσε τον θάνατο δύο ατόμων και τον τραυματισμό 44, καθώς προκάλεσε ζημιές σε κατασκευές, στέγες και οχήματα. Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η καταιγίδα προκάλεσε ζημιές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι επιστήμονες της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ ανέφεραν ότι οι παρατηρήσεις των καιρικών μπαλονιών έδειξαν συνθήκες εξαιρετικά ευνοϊκές για το σχηματισμό ανεμοστρόβιλου πριν από την έλευση του ανεμοστρόβιλου: ισχυρή διάτμηση ανέμου, άφθονη ατμοσφαιρική αστάθεια και τάση για περιστροφική κίνηση του ανερχόμενου αέρα. «Είναι πολύ σπάνιο αυτό το μέγεθος όλων αυτών των μεταβλητών να συγκεντρωθούν ταυτόχρονα στο βόρειο Μίσιγκαν», σημείωσαν.

Πηγή: NASA Earth Observatory