Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Βόρεια Αμερική από τους καπνούς των μεγάλων πυρκαγιών του Καναδά

Τεράστιες πυργκαγιές μαίνονται στο Κεμπέκ του Καναδά εδώ και πολλές ημέρες λαμβάνοντας ιστορικές διαστάσεις.

Ο καπνός από τις πυρκαγιές του Καναδά μεταφέρθηκε νότια στις Ηνωμένες Πολιτείες, επηρεάζοντας την ποιότητα του αέρα για εκατομμύρια ανθρώπους στα βορειοανατολικά. Ο δείκτης ποιότητας του αέρα της Νέας Υόρκης έφτασε πάνω από το 200 την Τρίτη, 6 Ιουνίου – ένα επίπεδο ρύπανσης που είναι «πολύ ανθυγιεινό». Ενώ, ένα πορτοκαλί-καφέ πέπλο ομίχλης από τον καπνό έχει καλύψει όλη την πόλη θυμίζοντας σκηνές από ταινία (βλ. εικόνα 1,3 & 4).

Εκατομμύρια άνθρωποι στη Βόρεια Αμερική έχουν λάβει συμβουλή να φορούν μάσκες N95 σε εξωτερικούς χώρους λόγω των κακών επιπέδων ποιότητας του αέρα που προκλήθηκαν από τις μεγάλες πυρκαγιές στον Καναδά. Επιπλέον, στον Καναδά οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκα εάν δεν μπορούν να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους. Οι αρχές προειδοποιούν ότι οι επικίνδυνες συνθήκες καπνού αναμένεται να επιμείνουν και το Σαββατοκύριακο.

Μεγάλο μέρος του καπνού προέρχεται από το Κεμπέκ, όπου καίνε 150 φωτιές. Περισσότεροι από 15.000 κάτοικοι αναμένεται να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την επαρχία, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τετάρτη. Είναι ήδη η χειρότερη αντιπυρική σεζόν στο Κεμπέκ που έχει καταγραφεί (βλ. εικόνα 2).

Οι πυρκαγιές σε ολόκληρο τον Καναδά έχουν ήδη κάψει περισσότερα από 3,8 εκατομμύρια εκτάρια γης – μια έκταση 12 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της δεκαετίας για αυτήν την εποχή.

Η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στην αύξηση των μεγάλων πυρκαγιών, με τις ολοένα και περισσότερο ζεστές και ξηρές συνθήκες που επικρατούν σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη της γης.

Εικόνα 1. Ο καπνός των πυρκαγιών του Καναδά που μεταφέρθηκε πάνω από τις ανατολικές πολιτείες των Η.Π.Α και ειδικότερα στη Νέα Υόρκη, όπως καταγράφηκε από το δορυφόρο Sentinel-5P του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Copernicus, μέσω του δείκτη αερολύματος UV στις 07/06/2023. Πηγή δεδομένων: Sentinel-5p/Copernicus.

Εικόνα 2. Καπνός από την πυρκαγιά στο Donnie Creek Complex νότια του Fort Nelson, British Columbia του Καναδά, το Σάββατο 3 Ιουνίου. Πηγή εικόνας: Wildfire Service μέσω Reuters.

Εικόνα 3. Η γέφυρα του George Washington στο Νιού Τζέρσεϊ της Νέας Υόρκης, πνιγμένη από τον καπνό στις 7 Ιουνίου 2023. Πηγή εικόνας: Seth Wenig/AP.

Εικόνα 4. Το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη μέσα σε ένα απόκοσμο σκηνικό από τον καπνό. Πηγή εικόνας: Amr Alfiky/Reuters.

Πηγές: Sentinel-5P/Copernicus, BBC.