Ασία: Δεύτερο ισχυρό κύμα καύσωνα σε Πακιστάν & Ινδία - Θερμοκρασίες εδάφους άνω των 60°C

Δεύτερο ισχυρότατο κύμα καύσωνα πλήττει και αναμένεται να πλήξει με μεγαλύτερη σφοδρότητα τις επόμενες ημέρες περιοχές της Ινδίας και του Πακιστάν. Την Κυριακή 8 Μαΐου σημειώθηκαν μέγιστες θερμοκρασίες αέρα πάνω από 48°C σε περιοχές του Πακιστάν και πιο συγκεκριμένα στις πόλεις Sibbi & Jacobabad. Στην Ινδία και στην πόλη Barmer καταγράφηκε μέγιστη θερμοκρασία 46.3°C, με την ελάχιστη θερμοκρασία να μην καταφέρνει να πέσει κάτω από τους 32°C στην ίδια περιοχή.

Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζεται η θερμοκρασία εδάφους (LST – Land Surface Temperature), την Κυριακή 8 Μαΐου στην περιοχή του Πακιστάν (και τμήμα της Ινδίας) από δεδομένα που ελήφθησαν από τον δορυφόρο Sentinel-3 και επεξεργάστηκαν από το Climatebook. Όπως, παρατηρείται, η θερμοκρασία εδάφους ξεπέρασε και πάλι τους 60°C σε αρκετά τμήματα του Πακιστάν και της Ινδίας!

Εικόνα 1. Θερμοκρασία εδάφους (LST – Land Surface Temperature) στην Ινδία και στο Πακιστάν την Κυριακή 8 Μαΐου 2022 από δεδομένα του δορυφόρου Sentinel-3 μέσω του οργάνου SLSTR.

Το δεύτερο αυτό ισχυρότατο κύμα καύσωνα σε Ινδία & Πακιστάν, καταγράφεται μετά από έναν ασυνήθιστα θερμό Μάρτιο αλλά και Απρίλιο, όπου και μέχρι πριν λίγες ημέρες οι ίδιες περιοχές επηρεαζόταν από υψηλές θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν και πάλι τους 60°C στο έδαφος.

Οι επίμονες και ιδιαίτερα υψηλές αυτές θερμοκρασίες επέφεραν το γρήγορο λιώσιμο του χιονιού αλλά και των παγετώνων στα ορεινά του Βορείου Πακιστάν, με αποτέλεσμα το Σάββατο 7 Μαΐου στην περιοχή Hassanabad του Hunza, η γέφυρα στον αυτοκινητόδρομο Karakoram να καταρρεύσει λόγω πλημμύρας από υπερχείλιση του ποταμού Hunza (Eικόνα 2). Αυτή η πλημμύρα προκλήθηκε από την αιφνίδια τήξη των παγετωνικών λιμνών (GLOF – Glacial Lake Outburst Flood) στον παγετώνα Shishpar.

Εικόνα 2. Κατάρρευση γέφυρας λόγω ξαφνικής πλημμύρας από τήξη παγετώνα στο Gilgit-Baltistan, Πακιστάν, 7 Μαΐου 2022. Πηγή Φωτογραφίας: Tourist Police Gilgit-Baltistan

Τις επόμενες ημέρες η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 50°C σε περιοχές του Πακιστάν και της Ινδίας, απειλώντας για άλλη μια φορά αρκετά ρεκόρ θερμοκρασίας για την εποχή (Eικόνα 3).

Εικόνα 3. Πρόβλεψη της μέγιστης θερμοκρασίας αέρα στα 2μ στην Ασία για τις 12 Μαΐου 2022.

Πηγές: Copernicus, Floodlist, Twitter