Χριστούγεννα 2023: Οι πλημμύρες στη Γερμανία από το διάστημα

H Γερμανία επλήγη από σοβαρές πλημμύρες ανήμερα των Χριστουγέννων του 2023. Δορυφορικά δεδομένα από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-1 αποκαλύπτουν την έκταση των πλημμυρών.

Το έδαφος ήταν ήδη κορεσμένο με νερό από βροχοπτώσεις των προηγούμενων εβδομάδων, και η έλευση των ισχυρών βροχοπτώσεων στη Βόρεια Γερμανία τα Χριστούγεννα ανέβασαν τη στάθμη των ποταμών σε σημείο συναγερμού.

🛰️ Οι συνδυασμένες δυνατότητες του ραντάρ στον Sentinel-1 και της τεχνητής νοημοσύνης αποδείχθηκαν καθοριστικές για την ταχεία ανίχνευση των περιοχών που επλήγησαν και την εκτίμηση της έκτασης της πλημμύρας από την ιρλανδική εταιρεία CeADAR η οποία παρέχεις τις παραπάνω εικόνες. Η χαρτογράφηση σε σχεδόν σε πραγματικό χρόνο είναι πλέον απαραίτητη για την αποτελεσματική εκκένωση, την εκτίμηση των ζημιών, και τη διαχείριση των πλημμυρών παγκοσμίως.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται πολλές περιοχές και στην Ολλανδία από τη συνεχή αύξηση της στάθμης των υδάτων. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte προειδοποίησε ότι η κατάσταση θα είναι κρίσιμη τουλάχιστον μέχρι την Πρωτοχρονιά.

Πηγή: CeADAR & Euronews