Από τις 19 Σεπτεμβρίου 2021, όταν το ηφαίστειο Cumbre Vieja στο νησί Λα Πάλμα του συμπλέγματος των Καναρίων Νήσων ξυπνούσε από την 50ετή περίοδο αδράνειάς του, μεγάλα νέφη διοξειδίου του θείου εκλύονται στην ατμόσφαιρα και μεταφέρονται πάνω από τη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη, καθώς επίσης και πάνω από τον Ατλαντικό έως την Καραϊβική.
H Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας του προγράμματος Copernicus (CAMS), παρακολουθεί στενά την επίδραση της έκρηξης στην ατμόσφαιρα: Χρησιμοποιώντας καθημερινά δορυφορικές παρατηρήσεις, καταγράφει τη μεταφορά και τη χημική εξέλιξη του διοξειδίου του θείου -SO2 που εκπέμπεται από το ηφαίστειο στην ατμόσφαιρα και μεταφέρεται σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων πάνω από ολόκληρη τη Βόρεια Αφρική, την Ευρώπη και τον Ατλαντικό.
Η απεικόνιση βασίζεται στην αφομοίωση των παρατηρήσεων SO2 από τον όργανο GOME-2 (Global Ozone Monitoring Experiment-2) στον ευρωπαϊκό δορυφόρο Metop και το όργανο TROPOMΙ (TROPOspheric Monitoring Instrument) του δορυφόρου Sentinel-5p και στην υπόθεση ότι το μεγαλύτερο μέρος του SO2 βρίσκεται σε ένα ατμοσφαιρικό στρώμα περί τα 500 hPa (σε ύψος περίπου 5 km πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας).
Κατά την πρώτη έκρηξη του ηφαιστείου τα νέφη κινήθηκαν κυρίως πάνω από τη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Ευρώπη, την Ισπανία και την Πορτογαλία, φτάνοντας μέχρι τη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη. Ωστόσο, στις αρχές Οκτωβρίου, η κατεύθυνση του ανέμου άλλαξε και τα νέφη SO2 μεταφέρθηκαν σε απόσταση περίπου 5.000 χιλιομέτρων πάνω από τον Ατλαντικό, μέχρι την Καραϊβική.
Πηγή: Copernicus Atmosphere Monitoring Service