Σε σημερινή (10/01/2022) της ανακοίνωση, η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S), που εφαρμόζεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού (ECMWF) για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δημοσίευσε νέα δεδομένα που δείχνουν ότι τα τελευταία επτά χρόνια παγκοσμίως ήταν τα επτά θερμότερα στην ιστορία με σαφή διαφορά.
Μέσα σε αυτά τα επτά χρόνια, το 2021 κατατάσσεται μεταξύ των ψυχρότερων ετών, μαζί με το 2015 και το 2018, ενώ η Ευρώπη γνώρισε το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί, αν και κοντά στα προηγούμενα θερμότερα καλοκαίρια το 2010 και το 2018.
Σε συνδυασμό με την Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS), το C3S αναφέρει επίσης ότι η προκαταρκτική ανάλυση των δορυφορικών μετρήσεων επιβεβαιώνει ότι οι συγκεντρώσεις των ατμοσφαιρικών αερίων του θερμοκηπίου συνέχισαν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια του 2021, με τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) να φτάνουν σε ετήσιο παγκόσμιο ρεκόρ μέσης στήλης περίπου 414 ppm και το μεθάνιο (CH4) ένα ετήσιο ρεκόρ περίπου 1876 ppb. Οι εκπομπές άνθρακα από τις πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο ανήλθαν συνολικά σε 1850 μεγατόνους, κυρίως λόγω των πυρκαγιών στη Σιβηρία. Αυτό ήταν ελαφρώς υψηλότερο από πέρυσι (1750 μεγατόνοι εκπομπών άνθρακα), αν και η τάση από το 2003 είναι πτωτική.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2021 ήταν η πέμπτη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, αλλά μόνο οριακά θερμότερη από το 2015 και το 2018. Η μέση ετήσια θερμοκρασία ήταν 0,3°C πάνω από τη θερμοκρασία της περιόδου αναφοράς 1991-2020 και 1,1-1,2°C πάνω από το προβιομηχανικό επίπεδο του 1850-1900.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τους πρώτους πέντε μήνες του έτους σημειώθηκαν σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες σε σύγκριση με τα τελευταία πολύ θερμά έτη. Από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο, ωστόσο, οι μηνιαίες θερμοκρασίες ήταν σταθερά τουλάχιστον μεταξύ των τέταρτων θερμότερων που έχουν καταγραφεί. Οι θερμοκρασίες των τελευταίων 30 ετών (1991-2020) ήταν κοντά στους 0,9°C πάνω από το προβιομηχανικό επίπεδο. Σε σύγκριση με αυτήν την τελευταία περίοδο αναφοράς 30 ετών, οι περιοχές με τις περισσότερες θερμοκρασίες άνω του μέσου όρου περιλαμβάνουν μια ζώνη που εκτείνεται από τη δυτική ακτή των ΗΠΑ και τον Καναδά έως τον βορειοανατολικό Καναδά και τη Γροιλανδία, καθώς και μεγάλα τμήματα της κεντρικής και βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολή. Οι πιο κάτω του μέσου όρου θερμοκρασίες βρέθηκαν στη δυτική και ανατολικότερη Σιβηρία, στην Αλάσκα, στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό – ταυτόχρονα με τις συνθήκες La Niña στην αρχή και στο τέλος του έτους – καθώς και στο μεγαλύτερο μέρος της Αυστραλίας και σε μέρη της Ανταρκτική.
Πηγή: https://climate.copernicus.eu/copernicus-globally-seven-hottest-years-record-were-last-seven