Δεκάδες φορτηγά πλοία απεγκλωβίστηκαν από τον πάγο στον Αρκτικό Ωκεανό

Τα τελευταία χρόνια, οι συνθήκες έλλειψης πάγου στα τέλη Οκτωβρίου και στις αρχές Νοεμβρίου λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη επέτρεψαν την εκτεταμένη ναυτιλία κατά μήκος της τεράστιας ρωσικής αρκτικής ακτής. Παρά την εξαιρετικά χαμηλή έκταση παγοκάλυψης στον Αρκτικό Κύκλο την τελευταία δεκαετία και ειδικότερα την περιορισμένη παγοκάλυψη του Αρκτικού Ωκεανού τον Οκτώβριο του 2021, από τα τέλη του μήνα και την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου 2021, μεγάλα τμήματα των απομακρυσμένων υδάτων της Αρκτικής καλύφθηκαν απότομα από θαλάσσιο πάγο. Μέσα σε τρεις εβδομάδες ένα στρώμα πάγου πάχους άνω των 30 cm κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της Θάλασσας Laptev και της Θάλασσας της Ανατολικής Σιβηρίας. Επιπλέον, στο στενό που χωρίζει την ηπειρωτική Ρωσία με το νησί Wrangel βρίσκεται μια περιοχή με πάχος άνω του ενός μέτρου πάγου ηλικίας δεκάδων ετών.

Η γαλάζια καμπύλη δείχνει τη μεταβολή της έκτασης της παγοκάλυψης στον Αρκτικό Ωκεανό σε εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα την περίοδο Αυγούστου – Νοεμβρίου 2021. Η γκρι καμπύλη και η σκιαγραφημένη περιοχή δείχνει τον μέσο όρο της έκτασης παγοκάλυψης την περίοδο 1981-2010, και η πράσινη διακεκομμένη καμπύλη δείχνει το ιστορικό χαμηλό της παγοκάλυψης το 2012.

 

Το πετρελαιοκίνητο παγοθραυστικό Novorossisk έφτασε στα μέσα Νοεμβρίου στη Θάλασσα Chukchi για να βοηθήσει τα εγκλωβισμένα πλοία που μάχονται για να βγουν από τον θαλάσσιο πάγο στην Θάλασσα της Ανατολικής Σιβηρίας. Τα πλοία, ανάμεσά τους ένα πετρελαιοφόρο και πολλά φορτηγά πλοία χύδην, έχουν αιχμαλωτιστεί σε πυκνό θαλάσσιο πάγο στα ύδατα της Άπω Ανατολής στην Αρκτικής από τις αρχές Νοεμβρίου, καθώς μια πρόωρη δημιουργία θαλάσσιου πάγου αιφνιδίασε τους καπετάνιους και τις ναυτιλιακές εταιρείες.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μόνο ένα παγοθραυστικό, το πυρηνοκίνητο Vaigach, ήταν διαθέσιμο για συνοδεία πλοίων στα ολοένα και πιο παγωμένα νερά. Αυτό ήταν ανεπαρκές για να βοηθήσει τα δεκάδες πλοία που διέσχιζαν τη Βόρεια Θάλασσα.

Τα UHL Fusion είναι μεταξύ των πλοίων που συνοδεύονται τώρα προς τα ανατολικά από το παγοθραυστικό Vaigach. Το παγοθραυστικό Vaigach συνόδευσε τις προηγούμενες ημέρες τέσσερα πλοία με προορισμό τα Νησιά της Νέας Σιβηρίας και στη συνέχεια βοήθησε μια ομάδα σκαφών με κατεύθυνση ανατολικά προς το νησί Wrangel. Καθώς το Novorossisk εισέρχεται στην περιοχή, το Vaigach αναμένεται να επιστρέψει δυτικά για να συνοδεύσει την πρώτη ομάδα πλοίων από τα Νησιά της Νέας Σιβηρίας και προς τα ύδατα χωρίς πάγο στη Θάλασσα Kara.

Μεταξύ των πλοίων στο δρομολόγιο είναι το φινλανδικό πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου Kumpola, το οποίο επιστρέφει στην Ευρώπη από την Κορέα. Στην περιοχή βρίσκονται επίσης δύο φορτηγά πλοία με σιδηρομετάλλευμα από τα ορυχεία σιδήρου Baffinland στον Βόρειο Καναδά, καθώς και δύο πλοία που μεταφέρουν σίδηρο από το Μούρμανσκ. Μεταξύ των πλοίων είναι επίσης το πετρελαιοφόρο Vladimir Rusanov, καθώς και το φορτηγό πλοίο UHL Fusion.

Σύμφωνα με τις Αρχές στην περιοχή Chukotka, το πυρηνικό παγοθραυστικό Yamal επρόκειτο να σταλεί για να βοηθήσει τα σκάφη. Ωστόσο, από τις 16 Νοεμβρίου, το παγοθραυστικό ήταν αγκυροβολημένο στο Μούρμανσκ λόγω τεχνικής βλάβης. Το ίδιο συνέβη και με το αδελφό πλοίο 50 Let Pobedy.

Πηγή: NSIDC