Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν την καταστροφική πορεία ανεμοστρόβιλου μέσα από πόλη των ΗΠΑ 

Στα μέσα Ιανουαρίου 2023, ισχυρές καταιγίδες έπληξαν τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, από τις πολιτείες Μισισιπή έως Τζόρτζια, προκαλώντας πολλούς ανεμοστρόβιλους. Η κεντρική Αλαμπάμα επλήγη ιδιαίτερα, όπου οι έντονες καταιγίδες προκάλεσαν θανάτους, καταστροφές κατοικιών και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Ένας από τους ανεμοστρόβιλους διέσχισε την κομητεία Ντάλας της Αλαμπάμα ως ισχυρός ανεμοστρόβιλος έντασης EF2, στην κλίμακα έντασης ανεμοστόβιλων Enhanced Fujita ή EF Scale, η οποία, χρησιμοποιείται για να κατατάξει έναν ανεμοστρόβιλο σε μια από τις 6 κατηγορίες έντασης (EF0-EF5), με βάση τις εκτιμώμενες ταχύτητες ανέμου και τις σχετικές ζημιές.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (National Weather Service), ο ανεμοστρόβιλος διένυσε μια διαδρομή σχεδόν 37 χιλιομέτρων με ταχύτητες ανέμου που κορυφώθηκαν στα 210 χιλιόμετρα την ώρα. Κινήθηκε βορειοανατολικά κοντά στην πόλη Όρβιλ, συνέχισε μέσω του κέντρου της πόλης Σέλμα και κατέληξε κοντά στο Μπέρνσβιλ της Αλαμπάμα.

Η διαδρομή του ανεμοστρόβιλου γίνεται εμφανής από την απεικόνιση των καταστροφών που έχει προξενήσει, στα παραπάνω στιγμιότυπο όπου εναλλάσσονται δύο δορυφορικές εικόνες φυσικών χρωμάτων οι οποίες ελήφθησαν πριν και μετά την καταιγίδα. Η λήψη της πρώτης εικόνας έγινε στις 6 Ιανουαρίου 2023, από το όργανο Operational Land Imager-2 (OLI-2) του δορυφόρου Landsat 9, ενώ η εικόνα μετά την καταιγίδα ελήφθη στις 14 Ιανουαρίου 2023, από το όργανο OLI του Landsat8.

Η παρακάτω απεικόνιση δείχνει τη διαδρομή του ανεμοστρόβιλου από τα ίχνη που άφησε πίσω του σε μία από τις πολλές περιοχές στην Αλαμπάμα που υπέστησαν ζημιές από ανεμοστρόβιλους στις 12 Ιανουαρίου, συμπεριλαμβανομένης της Selma. Οι περιοχές με κόκκινο χρώμα σηματοδοτούν τις περιοχές με τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των δύο δορυφορικών εικόνων. Οι περισσότερες από αυτές τις διαφορές εντοπίζονται κατά μήκος των διαδρομών του ανεμοστρόβιλου, όπου τα δέντρα ξεριζώθηκαν και η βλάστηση και οι κατασκευές υπέστησαν ζημιές.

Η περιοχή των δορυφορικών λήψεων στο πλαίσιο στο αριστερό μέσο της εικόνας αναφέρεται στον ανεμοστρόβιλο έντασης EF2 που πέρασε από την πόλη Selma της πολιτείας Αλαμπάμα. Η διαδρομή προς τα πάνω δεξιά είναι η αρχή ενός ισχυρότερου και μεγαλύτερου ανεμοστρόβιλου. Ο ανεμοστρόβιλος έντασης EF3 ακολούθησε βορειοανατολικά για σχεδόν 124 χιλιόμετρα, με ταχύτητες ανέμου που κορυφώθηκαν στα 240 χιλιόμετρα την ώρα προκαλώντας θανάτους, πτώσεις δέντρων, ανατροπές αυτοκινήτων και καταστροφές πολλών κτιρίων.

Πηγή: NASA Earth Observatory