Δυτική Ευρώπη: Ισχυρό και πρωτοφανές για την εποχή κύμα καύσωνα

Διαδοχικά κύματα καύσωνα πλήττουν και ταλαιπωρούν το σύνολο του πληθυσμού στη Δυτική Ευρώπη και κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα από τις αρχές Μαΐου. Ο Ιούνιος πήρε τη σκυτάλη από τον ακραία θερμό Μάιο για τη Δυτική Ευρώπη, καθώς ένα ακόμη πολύ ισχυρό και πρωτοφανές κύμα καύσωνα πλήττει και αναμένεται να πλήξει με μεγαλύτερη σφοδρότητα τις επόμενες 3 ημέρες, περιοχές της Ισπανίας και της Γαλλίας, με τιμές θερμοκρασίας έως και 15°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα! Με εξαίρεση την Κορσική, ποτέ ξανά δεν έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες άνω των 40°C στη Γαλλία πριν τις 18 Ιουνίου.

Εικόνα 1. Πρόβλεψη μέγιστης θερμοκρασίας σε μεγάλες πόλεις της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης κατά την κορύφωση του κύματος καύσωνα το Σάββατο 18/06/2022.

Τις τελευταίες ημέρες η θερμοκρασία στην Ισπανία ξεπέρασε τους 42°C. Πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Τολέδο της Ισπανίας στις 15 Ιουνίου, η θερμοκρασία έφτασε τους 42.7°C, ενώ στη Μαδρίτη τους 40.5°C.

Επιπλέον, ένα ακόμη εντυπωσιακό ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας καταγράφηκε στις 15 Ιουνίου στη Γαλλία και ειδικότερα στην περιοχή Cap Béar, στη νοτιοδυτική Γαλλία κοντά στα Πυρηναία Όρη. Το εντυπωσιακό του γεγονότος είναι πως η μέγιστη θερμοκρασία των 37°C καταγράφηκε στις 02:26 το βράδυ, λόγω των δυνατών καταβατών ανέμων (foehn) από τα Πυρηναία Όρη (ριπή ανέμου 154 km/h), απόρροια της καταιγίδας που υπήρχε κοντά στην περιοχή. Η τιμή αυτή αποτελεί ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας Ιουνίου για το Cap Béar, ενώ αποτελεί και την 3η υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών για την περιοχή από το 1921.

Εικόνα 2. Η πορεία της θερμοκρασίας στο Cap Béar της Νοτιοδυτικής Γαλλίας όπως καταγράφηκε από μετεωρολογικό σταθμό το βράδυ της Τετάρτης 15/6 και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 16/06/2022.

Τις επόμενες ημέρες το κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει τις περισσότερες περιοχές της Δυτική Ευρώπης, όπως το σύνολο της Γαλλίας, τη Νότια Αγγλία, την Ιταλία καθώς και περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης όπως τη Γερμανία, την Ελβετία και τις Κάτω Χώρες. Περισσότεροι από 250 εκατομμύρια κάτοικοι της Ευρώπης αναμένεται να ζήσουν συνθήκες έντονου καύσωνα για την εποχή τις επόμενες ημέρες.

Το πρόβλημα γίνεται πιο σοβαρό για περιοχές της Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας καθώς η Γαλλία προηγουμένως κατέγραψε τον θερμότερο Μάιο όλων των εποχών, η Ισπανία κατέγραψε τον θερμότερο Μάιο από τις αρχές του 21ου αιώνα, ενώ η Ιταλία πλήττεται από έντονη και μακρά περίοδο ξηρασίας.

Πηγές: Météo-France