Δυτική Μεσόγειος: Καύσωνας της θάλασσας - Αποκλίσεις εως και +6°C πάνω από τα κανονικά

Πολύ υψηλές, για την εποχή, τιμές θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας (SST) καταγράφουν οι δορυφόροι και πλωτά όργανα στη Δυτική Μεσόγειο στο τέλος του δευτέρου δεκαημέρου του Ιουνίου 2022.

Η παρατεταμένη περίοδος υψηλών θερμοκρασιών στην ατμόσφαιρα στις χώρες της Δυτικής Μεσογείου κατά τη διάρκεια ενός ισχυρού και πρωτοφανούς κύματος καύσωνα που κατέρριψε ρεκόρ πολλών δεκαετιών σε Ισπανία, Γαλλία και Γερμανία, είχε επίπτωση και στη θερμοκρασία της θάλασσας. Ο παραπάνω χάρτης δείχνει την απόκλιση της SST τη Κυριακή 19 Ιουνίου 2022 από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα όπως καταγράφηκε από δορυφόρους.

Εικόνα 1. Αποκλίσεις της θερμοκρασίας επιφάνειας της θάλασσας στο δυτικό άκρο της Μεσογείου στις 19/06/2022.

Τοπικά οι αποκλίσεις ξεπερνούν τους +5°C στον Κόλπο του Λέοντα στη Νότια Γαλλία και στη Βαλεαρική Θάλασσα στην Ανατολική Ισπανία, ενώ στη Θάλασσα της Λιγουρίας έφτασε και τους +6°C. Πρόκειται για έναν καύσωνα της θάλασσας που η διάρκειά του είναι μεγαλύτερη από του υπερκείμενου ατμοσφαιρικού αέρα, ο οποίος έχει ήδη υποχωρήσει. Παρόμοιες ακραίες τιμές απόκλισης της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας στη Δυτική Μεσόγειο, παρατηρήθηκαν και κατά τα τέλη του περασμένου Μαΐου όταν η Δυτική Ευρώπη είχε ξανά επηρεαστεί απο ισχυρό κύμα καύσωνα.

Περισσότερα για τον καύσωνα τη θάλασσας στο παρακάτω πρόσφατο άρθρο του climatebook.

Πηγές: Copernicus