Πολύ υψηλές, για την εποχή, τιμές θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας (SST) καταγράφουν οι δορυφόροι και πλωτά όργανα στη Δυτική Μεσόγειο στο τέλος του τρίτου δεκαημέρου του Ιουλίου 2022.
Η παρατεταμένη περίοδος υψηλών θερμοκρασιών στην ατμόσφαιρα στις χώρες της Δυτικής Μεσογείου κατά τη διάρκεια ενός ισχυρού και πρωτοφανούς κύματος καύσωνα που κατέρριψε ρεκόρ πολλών δεκαετιών σε Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία, είχε επίπτωση και στη θερμοκρασία της θάλασσας. Ο παραπάνω χάρτης δείχνει την απόκλιση της SST την Κυριακή 24 Ιουλίου 2022 από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα όπως καταγράφηκε από δορυφόρους.
Τοπικά οι αποκλίσεις ξεπερνούν τους +5°C στον Κόλπο του Λέοντα στη Νότια Γαλλία και στη Βαλεαρική Θάλασσα στην Ανατολική Ισπανία, ενώ στα ανοιχτά της Σαρδηνίας και της Κορσικής έφτασε και τους +6°C. Πρόκειται για έναν καύσωνα της θάλασσας που η διάρκειά του είναι μεγαλύτερη από του υπερκείμενου ατμοσφαιρικού αέρα, ο οποίος έχει ήδη υποχωρήσει. Παρόμοιες ακραίες τιμές απόκλισης της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας στη Δυτική Μεσόγειο, παρατηρήθηκαν και κατά τα τέλη του περασμένου Μαΐου όταν η Δυτική Ευρώπη είχε ξανά επηρεαστεί απο ισχυρό κύμα καύσωνα αλλά και κατά τα τέλη του περασμένου Ιουνίου.
Αρκετές θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Μεσογείου (κυρίως σε κλειστούς κόλπους) καταγράφουν πολύ υψηλές θετικές αποκλίσεις εδώ και περίπου 3 μήνες.
Οι μόνες περιοχές της Μεσογείου που καταγράφουν φυσιολογικές τιμές θερμοκρασίας της θάλασσας, είναι στο ανατολικό κομμάτι αυτής και κυριώς στο Αιγαίο Πέλαγος, όπου εκεί παρατηρούνται και αρνητικές αποκλίσεις λόγω του ευεργετικού μελτεμιού που πνέει το τελευταίο διάστημα.
Περισσότερα για τον καύσωνα της θάλασσας στο παρακάτω πρόσφατο άρθρο του climatebook.
Πηγές: Copernicus