Στις 2 Μαρτίου 2022, δορυφόροι υψηλής ανάλυσης της καναδικής εταιρείας GHGSat εντόπισαν εκπομπές μεθανίου (CH4) που προέρχονται από μια αγροτική περιοχή στην κοιλάδα Joaquin της Καλιφόρνια. Η ανάλυση επιβεβαίωσε αργότερα ότι η πηγή ήταν εκτροφία βοοειδών, περίπου 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Μπέικερσφιλντ. Αυτές οι μετρήσεις δείχνουν τη σημασία της παρακολούθησης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την εκτροφή βοοειδών και την ικανότητα να γίνεται αυτό ακόμη και από το διάστημα.
Καταγράφηκαν εκπομπές μεθανίου που κυμαίνονταν σε ένταση από 361 έως 668 κιλά/ώρα. Εάν διατηρηθεί η εκπομπή αυτή επί έναν χρόνο, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση 5.116 τόνων φυσικού αερίου – αρκετό για να τροφοδοτήσει 15.402 σπίτια. Οι παρατηρήσεις έγιναν από δορυφόρους υψηλής ανάλυσης στο μέγεθος των μικροκυμάτων, από δορυφόρους σε τροχιά σε ύψος 500 χιλιομέτρων.
Η κτηνοτροφία είναι μια σημαντική πηγή μεθανίου, ενός θερμοκηπίου αερίου 84 φορές πιο ισχυρό από το CO2. Η εκτροφή βοοειδών είναι υπεύθυνη για το 3,7% όλων των εκπομπών παγκοσμίως, με 1,4 δισεκατομμύρια αγελάδες στον κόσμο να ρεύονται έως και 500 λίτρα CH4 την ημέρα, λόγω μιας διαδικασίας πέψης που είναι γνωστή ως «εντερική ζύμωση».
Η ρύπανση από τις ζωοτροφές είναι επίσης ένα σημαντικό πρόβλημα. Χρησιμοποιούνται για την ταχεία πάχυνση των βοοειδών πριν από τη σφαγή, κάτι που αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό της παραγωγής βοείου κρέατος στην Αυστραλία, τον Καναδά, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ένα εκτροφείο μπορεί να περιέχει πάνω από 120.000 ζώα. Οι 1,4 εκατομμύρια αγελάδες της Καλιφόρνια είναι η μεγαλύτερη πηγή μεθανίου που σχετίζεται με τα γαλακτοκομικά προϊόντα στις ΗΠΑ, κάτι που η Πολιτεία προσπαθεί να αντιμετωπίσει μέσω της νομοθεσίας. Το 2017, τέθηκαν σε ισχύ νέοι κανόνες με στόχο τη μείωση κατά 40% των επιπέδων μεθανίου και φθοριούχων αερίων στην ατμόσφαιρα έως το 2030, σε σύγκριση με τις τιμές του 2013.
Μια ποικιλία τεχνικών για τη μείωση των εκπομπών αγελάδων δοκιμάζεται, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης μικρών ποσοτήτων φυκιών στις ζωοτροφές τους. Ωστόσο, η ακριβής μέτρηση των εκπομπών είναι απαραίτητη για την επιβολή στόχων και την υιοθέτηση νέων πρακτικών από τη βιομηχανία παραγωγής βοείου κρέατος.
Μέχρι τώρα, οι πρακτικές λύσεις για τη μέτρηση των εκπομπών ήταν ασύμφορες: η επίγεια παρακολούθηση μπορεί να σαρώσει μόνο μικρές περιοχές. Οι αισθητήρες που τοποθετούνται σε αεροσκάφη μπορούν να καλύψουν περισσότερο έδαφος, αλλά και με υψηλό κόστος. H GHGSat έχει δείξει ότι οι δορυφόροι μπορούν να παρακολουθούν χιλιάδες τοποθεσίες, καθημερινά, με χαμηλό κόστος και έτσι υποστηρίζουν την άμεση δράση για το κλίμα.
Η GHGSat έχει επί του παρόντος τρεις δορυφόρους σε τροχιά, ενώ άλλοι τρεις έχουν προγραμματιστεί να εκτοξευθούν μέχρι το τέλος Μαΐου του 2022 από την SpaceX.
Πηγή: ghgsat.com