Έκθεση για το κλίμα του 2021 από την Αμερικανική Μετεωρολογική Εταιρεία- Μέρος Δ: Αυξημένη παγκόσμια κυκλωνική δραστηριότητα

Κατά τη διάρκεια της περιόδου των τροπικών καταιγίδων του Βορείου και του Νοτίου Ημισφαιρίου εκδηλώθηκαν 97 τροπικές καταιγίδες με ονομασία, ενώ η χρονιά στιγματίστηκε από τον τυφώνα Ida στον Ατλαντικό και τον υπερ-τυφώνα RAI στις Φιλιππίνες, οι οποίοι στοίχισαν τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων και προκάλεσαν καταστροφές δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αξιοσημείωτα ευρήματα από τη διεθνή έκθεση:

(συνέχεια)

  • Η δραστηριότητα των τροπικών κυκλώνων ήταν πολύ πάνω από το μέσο όρο.   

Το 2021 σημειώθηκαν  97 τροπικές καταιγίδες με ονομασία  κατά τη διάρκεια της περιόδου καταιγίδων του Βορείου και του Νοτίου Ημισφαιρίου πέρυσι, πολύ πάνω από τον μέσο όρο των ετών 1991-2020 που ήταν 87. 

Επτά τροπικοί κυκλώνες έφτασαν σε ένταση την Κατηγορία 5 στην κλίμακα ανέμων τυφώνων Saffir-Simpson. Στη  λεκάνη του Βόρειου Ατλαντικού καταγράφηκαν  21 καταιγίδες, η τρίτη μεγαλύτερη παρουσία τυφώνων για τη λεκάνη, πίσω από το ρεκόρ 30 κυκλώνων το 2020 και 28 το 2005.

 Ο τυφώνας Ida, κατηγορίας 4,  ήταν η πιο επικίνδυνη τροπική καταιγίδα στον Ατλαντικό. Με ζημιές 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Ida ήταν η πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή στις ΗΠΑ του 2021 και ο πέμπτος οικονομικά καταστροφικότερος τυφώνας που έχει καταγραφεί από το 1980. Ο υπέρ τυφώνας Rai ήταν ο τρίτος δαπανηρότερος τυφώνας στην ιστορία των Φιλιππίνων στοιχίζοντας περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια Η.Π.Α. σε ζημιές και περισσότερους από 400 θανάτους.

Ετήσια παγκόσμια στατιστικά στοιχεία τροπικών κυκλώνων για την περίοδο 1990–2021: (α) τροχιές κυκλώνων για το 2021, (β) αριθμός τροπικών καταιγίδων, κυκλώνων και ισχυρών κυκλώνων και (γ) Συσσωρευμένη Ενέργεια Κυκλώνα- ACE (Accumulated Cyclone Energy). Οι μέσες τιμές αναφορικά με το διάστημα 1991–2020 δίνονται με οριζόντιες γραμμές για τον αριθμό των τροπικών καταιγίδων και την ενέργεια. Η συσσωρευμένη ενέργεια κυκλώνα (ACE) για την εποχή ήταν 649 × 104 kt2, το οποίο είναι 10% υψηλότερο από το 2020 (Diamond and Schreck 2019) αλλά εξακολουθεί να είναι 17% χαμηλότερο από τον κλιματολογικό μέσο όρο.

“Τα δεδομένα που παρουσιάζονται σε αυτήν την έκθεση είναι ξεκάθαρα – συνεχίζουμε να βλέπουμε με πιο εντυπωσιακά επιστημονικά στοιχεία ότι η κλιματική αλλαγή έχει παγκόσμιες επιπτώσεις και δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης”, δήλωσε ο Rick Spinrad από τη ΝΟΑΑ.

«Η κατάσταση του κλίματος της AMS του 2021 παρέχει την πιο πρόσφατη σύνθεση της επιστημονικής κατανόησης του κλιματικού συστήματος και του αντίκτυπου που έχουν οι άνθρωποι σε αυτό», δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής της AMS, Paul Higgins. «Αν πάρουμε στα σοβαρά την έκθεση και το χρησιμοποιήσουμε με σύνεση, μπορεί να μας βοηθήσει να ευδοκιμήσουμε σε έναν πλανήτη που είναι όλο και πιο μικρός σε σύγκριση με τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων μας».

Πηγή: National Oceanic and Atmospheric AdministrationAmerican Meteorological Society