Έκθεση για το κλίμα του 2021 από την Αμερικανική  Μετεωρολογική Εταιρεία- Μέρος Γ: Επεισόδια ακραίας ζέστης στην Αρκτική και μειωμένη ποσότητα πολυετούς πάγου

 Κατά τη διάρκεια κυμάτων καύσωνα το καλοκαίρι του 2021, καταγράφηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ στον Αρκτικό κύκλο. Στην Γροιλανδία σημειώθηκε ένα ευρέως διαδεδομένο επεισόδιο τήξης πάγων, και πέρυσι η ποσότητα πολυετούς πάγου ήταν η δεύτερη χαμηλότερη που έχει καταγραφεί στην Αρκτική.

Αξιοσημείωτα ευρήματα από τη διεθνή έκθεση:

(συνέχεια)

  • Η Αρκτική ήταν πιο κρύα συνολικά, ωστόσο σημειώθηκαν ορισμένα ρεκόρ ζέστης. 

Η Αρκτική είχε την πιο ψυχρή της χρονιά από το 2013, το 2021 ήταν η 13η θερμότερη χρονιά στο αρχείο των 122 ετών. Φαινόμενα ακραίας ζέστης σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κατά τη διάρκεια ενός τεράστιου κύματος καύσωνα στη δυτική Βόρεια Αμερική, καταγράφηκε θερμοκρασία 39,9 βαθμών C) στις 30 Ιουνίου 2021 στο Fort Smith των Northwest Territories του Καναδά. Η τιμή αυτή  ήταν η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ πάνω από τις 60 μοίρες βόρειου γεωγραφικού πλάτους.

Εποχιακές αποκλίσεις θερμοκρασίας αέρα κοντά στην επιφάνεια (925 hPa) (°C) το 2021 για (α) χειμώνα, (β) άνοιξη, (γ) καλοκαίρι, και (δ) το φθινόπωρο. Παρουσιάζονται ανωμαλίες σε σχέση με τους μέσους όρους 1991-2020. (Πηγή: Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.)

Ένα ευρέως διαδεδομένο γεγονός τήξης στο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας στις 14 Αυγούστου 2021 – το πιο πρόσφατο που έχει καταγραφεί – συνέπεσε με την πρώτη παρατηρούμενη βροχόπτωση στα 33 χρόνια αρχείων στον σταθμό Summit Station, ο οποίος βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 3.200 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Μακροχρόνιες ανωμαλίες πάχους ενεργού στρώματος πάγου ΑLT (Active Layer Thickness) σε έξι διαφορετικές περιοχές της Αρκτικής όπως παρατηρήθηκαν από το Πρόγραμμα Circumpolar Active Layer Monitoring (CALM). Τα δεδομένα εμφανίζονται ως ετήσιες ανωμαλίες/ αποκλίσεις (σε m) σε σχέση με τη μέση τιμή αναφοράς για την περίοδο 2003–12. Οι θετικές και αρνητικές τιμές ανωμαλίας υποδεικνύουν ότι το ενεργό στρώμα είναι παχύτερο ή λεπτότερο από το μέσο όρο 10 ετών, αντίστοιχα. Ο αριθμός των τοποθεσιών ποικίλλει ανά περιοχή (οι αριθμοί παρέχονται στο σχήμα) επειδή συμπεριλήφθηκαν μόνο ιστότοποι λειτουργίας άνω των 20 ετών με συνεχείς παρατηρήσεις βάθους απόψυξης από το τέλος της περιόδου απόψυξης. Οι αστερίσκοι στο σχήμα αντιπροσωπεύουν το 2020 και δεδομένα του 2021, καθώς ελήφθησαν παρατηρήσεις από λιγότερες τοποθεσίες (ο αριθμός που παρέχεται εκτός από τους αστερίσκους) λόγω των περιορισμών της πανδημίας. Πηγή: www2.gwu.edu/~calm/

Ενώ η ελάχιστη έκταση του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής ήταν η 12η μικρότερη έκταση στο αντίστοιχο αρχείο των 43 ετών, η ποσότητα του πολυετούς πάγου- πάγου που επιβιώνει από μία ή περισσότερες καλοκαιρινές περιόδους τήξης – που παρέμεινε στην Αρκτική ήταν η δεύτερη χαμηλότερη που έχει καταγραφεί. Αυτό υποδηλώνει τη διαρκή μετάβαση της Αρκτικής σε ένα νεότερο, λεπτότερο επιφανειακό στρώμα πάγου, το οποίο είναι πιο πιθανό να βιώσει πλήρη τήξη στο μέλλον.

Όγκος θαλάσσιου πάγου του Βόρειου Ημισφαιρίου από 15 Οκτωβρίου έως 15 Απριλίου για τη σεζόν 2020/21, από δεδομένα της αποστολής CryoSat-2/SMOS. Στο διάγραμμα παρουσιάζονται επίσης η μέγιστη (κόκκινη γραμμή), η ελάχιστη τιμή (μπλε γραμμή) και μέσος όρος (διακεκομμένη γκρι γραμμή) του όγκου από τις καταγραφές 11 ετών (2010–2020).

(συνεχίζεται)

Πηγή: National Oceanic and Atmospheric AdministrationAmerican Meteorological Society