Στη δημοσιότητα δόθηκε η τελική έκθεση σύνθεσης της 6ης αξιολόγης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (Intergovernmental Panel on Climate Change), η οποία περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την πορεία υπερθέρμανσης του πλανήτη και κάνει έκκληση για την επείγουσα άμεση λήψη μέτρων προσαρμογής τη δεκαετία που διανύουμε με στόχο τον μακροπρόθεσμο περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1.5 °C.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) είναι όργανο του ΟΗΕ και του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) με τη συμμετοχή 195 χωρών-μελών. Ιδρύθηκε το 1988 με στόχο την παροχή περιοδικών επιστημονικών αξιολογήσεων για την κλιματική αλλαγή στις πολιτικές ηγεσίες.
«Η κλιματική ωρολογιακή βόμβα χτυπάει. Όμως η σημερινή έκθεση της IPCC είναι ένας οδηγός για την εξουδετέρωση της κλιματικής ωρολογιακής βόμβας είναι ένας οδηγός επιβίωσης για την ανθρωπότητα. Όπως φαίνεται, το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου είναι εφικτό. Αλλά θα πρέπει να γίνει ένα μεγάλο άλμα στη δράση για το κλίμα, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Σύμφωνα με την έκθεση, πάνω από ένας αιώνας καύσης ορυκτών καυσίμων καθώς και άνισης και μη βιώσιμης χρήσης ενέργειας και γης οδήγησε σε υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 1,1°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πιο συχνά και πιο έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν προκαλέσει ολοένα και πιο επικίνδυνες επιπτώσεις στη φύση και τους ανθρώπους, σε κάθε περιοχή του κόσμου. Κάθε αύξηση της θέρμανσης έχει ως αποτέλεσμα την ταχεία κλιμάκωση των κινδύνων. Οι πιο έντονοι καύσωνες, οι έντονες βροχοπτώσεις και άλλες ακραίες καιρικές συνθήκες αυξάνουν περαιτέρω τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και τα οικοσυστήματα.
«Η έκθεση απηχεί τα ευρήματα όλων των εκθέσεων αξιολόγησης της IPCC από το 1990. Τώρα με πολύ υψηλότερο τόνο: οι παλαιότεροι θεωρητικοί κίνδυνοι έχουν πραγματοποιηθεί. Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη ορατή και τα ανθρώπινα, οικονομικά και κοινωνικά της προβλήματα αυξάνονται», δήλωσε ο Καθηγητής Πέτρι Ταάλας, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.
«Η έκθεση δείχνει ότι αυτή τη στιγμή οδεύουμε προς θέρμανση 2,2-3,5 βαθμών. Η θέρμανση κατά 3 βαθμούς θα είχε δραματικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, τη βιόσφαιρα, την επισιτιστική ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία. Πολλοί από αυτούς τους κινδύνους θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν παραμείνουμε εντός 1,5 βαθμών της θέρμανσης.»