Εκτιμήσεις για την πορεία του φαινομένου ENSO και βασικών κλιματικών μεγεθών κατά τους επόμενους μήνες

To φαινόμενο La Niña αποτελεί μία από τις τρεις φάσεις του φαινομένου El Niño–Southern Oscillation (ENSO). Τα διαθέσιμα στοιχεία υποδεικνύουν ότι το La Niña που έχει επικρατήσει στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό από το 2ο μισό του 2021 βαίνει προς εξασθένηση. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των WMO Global Producing Centres of Long-Range Forecasts, η πιθανότητα να διατηρηθούν οι τρέχουσες συνθήκες έως τον Μάιο του 2022 ανέρχεται σε 65% ενώ υπάρχει 35% πιθανότητα το τρέχον La Niña να εξασθενήσει δίνοντας τη θέση του στην ουδέτερη φάση του ENSO. Οι πιθανότητες να εξασθενήσει στη συνέχεια αυξάνονται στο 50-60% με αβεβαιότητα όμως ότι σε ότι αφορά την έναρξη της ουδέτερης φάσης του, η οποία τοποθετείται μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

Παρ’ ότι τo φαινόμενo ENSO σε καμία περίπτωση δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που επηρεάζει το κλίμα του πλανήτη, παίζει ρόλο στην τελική διαμόρφωση του. Ο WMO εκδίδει τις Παγκόσμιες Εποχικές Κλιματικές Ενημερώσεις (Global Seasonal Climate Updates – GSCU), οι οποίες λαμβάνουν υπόψη την επίδραση φαινομένων που επιδρούν στο κλίμα όπως το ENSO. Αυτές απευθύνονται σε διεθνείς και κρατικούς φορείς και οργανισμούς αλλά και ιδιωτικούς φορείς και πολίτες με στόχο την έγκαιρη κινητοποίηση για την προστασία ζωών και περιουσιών.

Όπως φαίνεται στους χάρτες που ακολουθούν, οι οποίοι περιλαμβάνονται στην τελευταία GSCU και αφορούν την περίοδο Μαρτίου-Μαϊου 2022: (α) στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ελλάδα υπάρχει αυξημένη πιθανότητα η θερμοκρασία να είναι υψηλότερη από την μέση τιμής της, (β) στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ελλάδα υπάρχει αυξημένη πιθανότητα η ποσότητα βροχόπτωσης να είναι χαμηλότερη από την μέση τιμής της.

Επίπεδο βεβαιότητας της εκτίμησης για την πρόγνωση της θερμοκρασίας. Με μπλε, κόκκινες και γκρι αποχρώσεις σημειώνεται το επίπεδο βεβαιότητας για χαμηλότερες, υψηλότερες και κοντά στις φυσιολογικές θερμοκρασίες αντίστοιχα. Με λευκό σκιάζονται οι περιοχές όπου τα τρία σενάρια είναι ισοπίθανα.

 

Επίπεδο βεβαιότητας της εκτίμησης για την πρόγνωση της βροχόπτωσης. Με πορτοκαλί, πράσινες και γκρι αποχρώσεις σημειώνεται το επίπεδο βεβαιότητας για χαμηλότερες, υψηλότερες και κοντά στις φυσιολογικές ποσότητες βροχόπτωσης. Με λευκό σκιάζονται οι περιοχές όπου τα τρία σενάρια είναι ισοπίθανα.

ΠΗΓΗ πληροφοριών και εικόνων: WMO