Έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες στη Νότια Αφρική στα μέσα Απριλίου

Ενα σύστημα χαμηλών πιέσεων εισήλθε πάνω από τα θερμά νερά του Νότιου Ινδικού Ωκεανού και προκάλεσε έντονες βροχές και πλημμύρες σε περιοχές της Νότιας Αφρικής κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου. 

Το επεισόδιο εκτυλίχθηκε όταν το σύστημα διέσχισε το νότιο τμήμα της Αφρικής από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Καθώς πλησίαζε τις ανατολικές ακτές της Νότιας Αφρικής, μια περιοχή χαμηλών πιέσεων αποσπάστηκε από την κύρια ροή, και αυτό το «αποκομμένο» χαμηλό στη συνέχεια παρασύρθηκε πάνω από τα ζεστά νερά του ρεύματος Agulhas, το οποίο διοχετεύει θερμότερα νερά από τον τροπικό Ινδικό Ωκεανό προς τα νότια, κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Αφρικής. Το αποτέλεσμα ήταν η σύντομη εμφάνιση του υποτροπικής ύφεσης  “Issa” κατά μήκος των ακτών, η οποία συνέβαλε στην ενίσχυση των βροχοπτώσεων κατά μήκος των ανατολικών ακτών της Νότιας Αφρικής. 

Οι υποτροπικές καταιγίδες έχουν συνήθως ένα μείγμα μη τροπικών χαρακτηριστικών, όπως μια ψυχρή περιοχή χαμηλών πιέσεων στα ανώτερα επίπεδα και τροπικά χαρακτηριστικά χαμηλότερα. Απαιτούν θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας (SSTs) τουλάχιστον ~21° C για να σχηματιστούν. Η θερμοκρασία θάλασσας εκτιμήθηκε μεταξύ 24° C κατά μήκος του νότιου μισού των ανατολικών ακτών της Νότιας Αφρικής, έως πάνω από 26° C βορειότερα κατά μήκος των νότιων ακτών της Μοζαμβίκης.

 Τα παραπάνω στιγμιότυπα δείχνουν τις εκτιμήσεις των επιφανειακών βροχοπτώσεων από το δορυφορικό προϊόν IMERG της NASA, για την περίοδο των δύο εβδομάδων από 5 έως 18 Απριλίου 2022, στο νότιο τμήμα της Αφρικής και στις γύρω περιοχές του ωκεανού. Οι εικόνες δείχνουν στιγμιαίους ρυθμούς βροχής (με μπλε και κίτρινο) μαζι με το αθροιστικό ύψος βροχής (εμφανίζονται με πράσινο και μοβ).

Το IMERG δείχνει ότι οι έντονες βροχοπτώσεις εμφανίζονται για πρώτη φορά στις 8 Απριλίου πάνω από την Μποτσουάνα στο κέντρο της ηπείρου, ενώ από την 10η έως την 13η Απριλίου, οι επίμονες βροχοπτώσεις οδήγησαν σε αθροιστικά ύψη βροχής πάνω από 250 mm, που εμφανίζονται με ανοιχτό μωβ, κατά μήκος των νοτιοανατολικών ακτών της Αφρικής. Τοπικά, στις 12 Απριλίου, αναφέρθηκαν ημερήσιες συνολικές βροχοπτώσεις που ξεπέρασαν τα 300 mm σε ορισμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των Margate, Durban, Sezela και Mount Edgecombe. Όπως έγινε γνωστό, περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εν μέσω εκτεταμένων ζημιών από τις πλημμύρες στην επαρχία KwaZulu-Natal της Νότιας Αφρικής.

Πηγή: NASA Global Precipitation Measurement Mission