Έντονο επεισόδιο μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης στην Αμερική δια μέσου του Ατλαντικού

Έντονο επεισόδιο μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης προς τον κόλπο του Μεξικού και την Αμερική, καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Ένα όχι και τόσο σπάνιο για την εποχή φαινόμενο αλλά αρκετά εντυπωσιακό.

Κάθε χρόνο περίπου αυτή την εποχή, μεγάλες ποσότητες σκόνης από την έρημο Σαχάρα μεταφέρονται δια μέσου του Ατλαντικού στην αμερικανική ήπειρο. Οι υψηλές πιέσεις στον Ατλαντικό προκαλούν μια δεξιόστροφη ροή των ανέμων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα “μονοπάτι” ροής και μεταφοράς της σκόνης μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτή τη στιγμή η συγκέντρωση της Αφρικανικής σκόνης βρίσκεται πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό και αναμένεται να φτάσει στις νοτιότερες περιοχές των Η.Π.Α τις επόμενες ημέρες. Δορυφορικές εικόνες σε πραγματικό χρόνο δείχνουν το σύννεφο σκόνης να κινείται προς τη δυτική κατεύθυνση, μεταφερόμενο από τους ισχυρούς ανέμους.

Το τεράστιο σύννεφο Αφρικανικής σκόνης μπορεί να φτάσει σε ύψη 20.000 ποδιών και παρασύρεται κατά μήκος της θαλάσσιας έκτασης των 5.000 χιλιομετρων για να φτάσει στη αμερικανική ήπειρο. Το μεγαλύτερο μέρος της σκόνης θα λάβει χώρα στην Καραϊβική, την Κούβα και τις ακτές του κόλπου των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη NASA, περίπου 182 εκατομμύρια τόνοι σκόνης από τη Σαχάρα μεταφέρεται από την ήπειρο κάθε χρόνο, αν και η ποσότητα εξαρτάται από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες εκείνης της εποχής. Η έλλειψη βροχοπτώσεων και η ξηρασία συντελούν στη μεγαλύτερη συγκέντρωση και συνεπώς μεταφορά της Αφρικανικής σκόνης.

Εκτός της Αμερικής, έντονο επεισόδιο μεταφοράς Αφρικανικής σκόνης εξελίσσεται σε περιοχές της Ανατολικής μεσογείου συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Εικόνα 1. Πρόβλεψη οπτικού βάθους αερολυμάτων σκόνης στα 550 nm σε μέρος του Βόρειου Ημισφαιρίου, μέσω της υπηρεσίας CAMS του Ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus. Πηγή δεδομένων: CAMS/Copernicus. Ανάλυση & Οπτικοποίηση δεδομένων: climatebook.gr

Πηγές: Copernicus CAMS, NASA.