ΕΟΠ: Οι κλιματικοί κίνδυνοι αυξάνονται σε συχνότητα και δριμύτητα σε όλη την Ευρώπη-ΜΕΡΟΣ Α

Νέα διαδραστική έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ), παρέχει μια ενημερωμένη επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο αλλάζουν οι κλιματικοί κίνδυνοι στις διάφορες περιοχές της Ευρώπης.

Στην εικόνα παρουσιάζονται σχηματικά οι 16 κλιματικοί κίνδυνοι που περιλαμβάνονται στην έκθεση, με τους 32 δείκτες τους ομαδοποιημένους (χρωματικά) σε έξι τύπους, όπως προσδιορίζονται από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) στην Έκτη Έκθεση Αξιολόγησης.

 Η έκθεση, η οποία αναπτύχθηκε με την υποστήριξη της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του προγράμματος Copernicus (C3S) και άλλων εταίρων του ΕΟΠ, παρέχει πρόσβαση σε γενικές και ειδικές πληροφορίες σχετικά με τους περιφερειακούς κλιματικούς κινδύνους καθώς και πληροφορίες για το πώς αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να επηρεάσουν τα οικοσυστήματα και τους οικονομικούς τομείς.

Μελλοντικές αλλαγές στον μηνιαίο μέσο όρο της ημερήσιας μέσης θερμοκρασίας γiα τo διάστημα 2071-2099 υπό το σενάριο υψηλών εκπομπών RCP8.5
Μελλοντικές αλλαγές στον αριθμό τροπικών νυχτών ανά έτος (ημέρες με ελάχιστη θερμοκρασία νύχτας 20 °C) γiα τo διάστημα 2071-2099 υπό το σενάριο υψηλών εκπομπών RCP8.5
Συνολικός αριθμός ημερών καύσωνα ανά έτος (μελλοντική προβολή για το διάστημα 2070-2099 υπό το σενάριο υψηλών εκπομπών RCP8.5). Τα κύματα καύσωνα ορίζονται ως περίοδοι τουλάχιστον δύο διαδοχικών ημερών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (Ιούνιος έως Αύγουστος) με μέγιστη φαινόμενη θερμοκρασία και ελάχιστη θερμοκρασία αέρα πάνω από ένα όριο
Ο κλιματολογικός δείκτης ημερών καύσωνα μετράει τον αριθμό των ημερών σε ένα χρόνο σε παρατεταμένες περιόδους ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών. Σε αντίθεση με τις ημέρες καύσωνα που βασίζονται στον δείκτη φαινόμενης θερμοκρασίας, ο δείκτης αυτός λαμβάνει υπόψη μόνο τη μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία και όχι την υγρασία (Μελλοντική προβολή του δείκτη για το διάστημα 2070-2099 υπό το σενάριο υψηλών εκπομπών RCP8.5)

Μελλοντικη μεταβολή συνολικού υετού στην Ευρώπη για το διάστημα 2071-2099 υπό το σενάριο υψηλών εκπομπών RCP8.5

Οι προβλεπόμενες αλλαγές περιλαμβάνουν ότι οι μέσες θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη και τα επεισόδια ακραίων τιμών αναμένεται να αυξηθούν ακόμη πιο γρήγορα. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να προετοιμαστούν για περισσότερες ημέρες με υπερβολική ζέστη και για πιο ακραία φαινόμενα βροχοπτώσεων.

Η έκθεση αναφέρει: 

  • Η Νότια Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για θερμότερα καλοκαίρια, συχνότερες ξηρασίες και αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών
  • Στη Βόρεια Ευρώπη, οι ετήσιες βροχοπτώσεις και οι έντονες βροχοπτώσεις είναι πιθανό να αυξηθούν.
  • Η Κεντρική Ευρώπη είναι πιθανό να αντιμετωπίσει χαμηλότερα ύψη καλοκαιρινών βροχοπτώσεων, αλλά και πιο συχνά και ισχυρότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες ποταμών, ξηρασίες και κίνδυνοι πυρκαγιάς.
  • Οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας, οι θαλάσσιοι καύσωνες και η οξύτητα του νερού προβλέπεται να αυξηθούν σε όλες τις ευρωπαϊκές θάλασσες. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας επιταχύνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές ακτές, με εξαίρεση τη Βόρεια Βαλτική Θάλασσα.

Πηγή: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος- ΕΟΠ (European Environment Agency)

Περισσότερα:

Climate Adapt – EEA Overview list of all indices

EEA- what will the future bring when it comes to climate hazards?- Overview