ESA-DLR: Χαρτογραφώντας το ανθρώπινο αποτύπωμα από το διάστημα

 Πρωτοποριακή συλλογή παγκόσμιων δορυφορικών προϊόντων για την απεικόνιση των ανθρώπινων οικισμών, προάγει την κατανόησή μας για την αστικοποίηση σε παγκόσμια κλίμακα.

Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (1985-2015) World Settlement Footprint Evolution, εξέλιξη του αστικού ιστού

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 9,7 δισεκατομμύρια το 2050, σύμφωνα με το Τμήμα Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. Οι αστικές περιοχές φιλοξενούν ήδη το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού και το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 68% έως το 2050. Η ταχεία και απρογραμμάτιστη αστικοποίηση, σε συνδυασμό με τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μεγαλύτερη ευπάθεια σε καταστροφές, καθώς και σε θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση πόρων όπως το νερό, οι πρώτες ύλες και η ενέργεια.

Παρίσι, Γαλλία (1985-2015) World Settlement Footprint Evolution, εξέλιξη του αστικού ιστού

Για να βελτιώσουν την κατανόηση των τρέχουσων τάσεων στην παγκόσμια αστικοποίηση, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος- ESA και το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR), σε συνεργασία με την ομάδα Google Earth Engine, αναπτύσσουν από κοινού το World Settlement Footprint – το πιο ολοκληρωμένο σύνολο δεδομένων στον κόσμο για την οικιστική ανάπτυξη των ανθρώπινων πληθυσμών.

Κάιρο, Αίγυπτος (1985-2015) World Settlement Footprint Evolution, εξέλιξη του αστικού ιστού

Το “World Settlement Footprint” αποτελείται από πολλά διαφορετικά προϊόντα, δύο από τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26), την Ημέρα των Πόλεων, Περιφερειών και Δομημένου Περιβάλλοντος: To World Settlement Footprint 2019 (WSF 2019) και η Εξέλιξη του Παγκόσμιου Αποτυπώματος Οικισμών (WSF Evolution). Τα προϊόντα αυτά κατασκευάστηκαν χρησιμοποιώντας εκατομμύρια ώρες υπολογιστικού χρόνου με το Google Earth Engine, την πλατφόρμα της Google για ανάλυση γεωχωρικών δεδομένων.

Η Αθήνα στο σύνολο δεδομένων WSF 2019 (World Settlement Footprint 2019)

  Το WSF 2019, το οποίο παρέχει πληροφορίες για παγκόσμιους ανθρώπινους οικισμούς με άνευ προηγουμένου λεπτομέρεια και ακρίβεια, περιλαμβάνει δεδομένα από τις αποστολές Copernicus Sentinel-1 και Sentinel-2, ενώ το WSF Evolution έχει δημιουργηθεί με επεξεργασία επτά εκατομμυρίων εικόνων από τους δορυφόρους Landsat των ΗΠΑ που συλλέχθηκαν μεταξύ των ετών 1985 και 2015 και απεικονίζει την παγκόσμια ανάπτυξη των αστικών ιστών σε ετήσια βάση.

Νέο Δελχί, Ινδία (1985-2015) World Settlement Footprint Evolution, εξέλιξη του αστικού ιστού

Τα νέα προϊόντα World Settlement Footprint θα αποτελέσουν πλεονέκτημα για τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες, τις τοπικές αρχές, την κοινωνία των πολιτών καθώς και διεθνείς οργανισμούς που εμπλέκονται στην εφαρμογή του Στόχου 11 της Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τη Νέα Αστική Ατζέντα. Το σύνολο δεδομένων έχει αποδειχθεί βασικός πόρος για την ανάλυση της αστικοποίησης στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου συχνά δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες ή είναι ανεπαρκείς.

Λας Βέγκας, ΗΠΑ (1985-2015) World Settlement Footprint Evolution, εξέλιξη του αστικού ιστού

Ο Marc Paganini από την ESA δήλωσε: «Η διαθεσιμότητα συνεχών ροών δεδομένων υψηλής ποιότητας και δωρεάν δορυφορικών παρατηρήσεων, όπως οι Sentinel του Ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus και οι αποστολές Landsat, σε συνδυασμό με την εμφάνιση αυτοματοποιημένων μεθόδων για μεγάλη επεξεργασία δεδομένων και ανάλυση δεδομένων , και ο εκδημοκρατισμός του υπολογιστικού κόστους, προσφέρουν άνευ προηγουμένου ευκαιρίες για αποτελεσματική παρακολούθηση των αλλαγών και των τάσεων στην αστική ανάπτυξη παγκοσμίως. Το World Settlement Footprint αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς μπορούμε να κινητοποιήσουμε την επανάσταση των δεδομένων προς όφελος όλων των χωρών και πόλεων, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω, κάτι που είναι ένα από τα βασικά μοτίβα της ατζέντας του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη (1985-2015) World Settlement Footprint Evolution, εξέλιξη του αστικού ιστού

Πηγή: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ESA(European Space Agency)Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής DLR (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt)

Περισσότερα:

ESA- World Settlement Footprint Video

ESA- World Settlement Footprint Evolution available videos

UN-Spider- Global Urban Footprint (GUF) Precise Map of Human Settlements Location